Nalewka waniliowo-korzenna

0,5 l spirytusu
2 szklanki przegotowanej wody
szklanka cukru
laska wanilii
ok. 8-10 goździków
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
kawałek cynamonu ( ok. 5 cm)

Wrzuć do garnka z zimną wodą cukier, przepołowioną wanilię, skórkę pomarańczową, goździki i cynamon. Zagotuj. Powstały syrop razem ze wszystkimi przyprawami przelej do słoika, zamknij i odstaw na dobę. Następnie dokładnie przecedź (przez drobne sitko, czy gazę) i wymieszaj ze spirytusem. Przelej do butelek i odstaw co najmniej na miesiąc. Pij na Gwiazdkę.

Miodowa z cytryną

1,5 szklanki ulubionego miodu
2 cytryny
0,5 l spirytusu
1,5 szklanki szklanki przegotowanej albo mineralnej wody

Miód rozpuść w wodzie. Cytryny sparz. Z połówki jednego owocu zetnij kilka kawałków skórki (bez gorzkiej, białej części). Z obydwu cytryn wyciśnij sok. Do wody z miodem wlej spirytus, dodaj sok i skórkę cytryny. Przelej do słoja i odstaw na co najmniej miesiąc. Po tym czasie dokładnie przefiltruj nalewkę (wykorzystaj bibułkę filtracyjną, gazę lub filtr do kawy) i przelej do butelek.