Pierniczki świąteczne - PRZEPIS

Składniki na pierniczki świąteczne:

  • Mąka Lubella Puszysta Tortowa (300 g)
  • Cukier (100 g)
  • Miód (1/4 szklanki)
  • Przyprawa do pierników (1 łyżeczka)
  • Masło (20 g)
  • Proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki)
  • Jajko (1 szt.)

Pierniczki świąteczne - przygotowanie

Podgrzewamy miód i masło do momentu aż się zagotuje. Przesiewamy mąkę, dodajemy nieco ostudzone miód i masło, wsypujemy cukier, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia.

Zagniatamy i wyrabiamy ciasto, do momentu aż będzie miękkie i gładkie. Rozwałkowujemy je na grubość około 2 mm i przy pomocy foremek wycinamy pierniczki.

Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru.