Składniki:

30 dkg mąki pszennej
10 dkg mąki żytniej
15 dkg cukru pudru
2/3 jajka
10 dkg roztopionego na patelni masła
10 dkg miodu
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżka przyprawy do piernika
łyżka mielonego kardamonu

Lukier:

białko
1 szklanka cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wsyp do miski i wyrób rękami. Rozwałkuj ciasto na długość około 0,5 cm ( nie zapomnij o podsypywaniu mąką). Wykrój różne kształty za pomocą foremek. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i układaj ciasteczka. Jeżeli wyroby mają być zawieszona na choince, nie zapomnij o zrobieniu dziurek. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie przygotuj lukier. Maluj ozdoby pędzelkiem lub wykałaczką.

Smacznego!