Podane w przepisie składniki wystarczą do przygotowania ok. 50 pierogów.

SKŁADNIKI:

Ciasto:
- mąka ok. 1 kg,
- woda
- 1 łyżki oleju
- sól



Farsz:
- 1/2 kg dobrej kapusty kiszonej
- garść grzybów suszonych
- 2 cebule
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- pieprz





Reklama

PRZYGOTOWANIE:

Reklama

Kapusta:

Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy szklankę wody, kładziemy wypłukane z piasku grzyby i 1 łyżkę masła (oleju). Gotujemy powoli przez 1 godz. Gdy kapusta stanie się miękka, przerywamy gotowanie. Na dużej patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę na maśle. Dodajemy do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmażamy. Dodajemy nieco pieprzu. Ostudzoną kapustę wraz z grzybami mielimy. Dodajemy tartą bułkę i mamy gotowy farsz.

Ciasto:

Przesianą mąkę formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlewamy do niego olej i wodę po trochu zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Odkrawamy nieduży kawałek i wałkujemy na cienki placek podsypując mąką. Resztę ciasta chowamy do woreczka z folii, aby nie wyschło.

Za pomocą szklanki lub innej "foremki" wykrawamy w placku okrągłe placuszki. Do takiego placuszka nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi - ok. 3-4 mm. Ręką oprószoną mąką zlepiamy szczelnie pieróg. Za pomocą koniuszków palców robimy falbankę. Gotowy odkładamy na serwetę oprószoną mąką.

Reklama

W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch, dać im się pogotować chwilkę na powierzchni.

Wyjmować delikatnie łyżką cedzakową na przelany zimną wodą talerz. Do gotowania następnej porcji nie zmieniać wody, a jedynie uzupełnić jej ilość i dosolić.

Aby przechować je dłużej, polewamy cienkim strumykiem oleju lub smarujemy jeszcze ciepłe masłem.