PRZEPIS na kruche ciasteczka - do chrupania, na choinkę, w prezencie

Katarzyna Świerczyńska | 2014-11-25 12:43 | Aktualizacja: 13:32
Bożonarodzeniowe ciasteczka

Bożonarodzeniowe ciasteczka / Inne)

To jeden z najbardziej magicznych świątecznych rytuałów, do którego można wciągnąć wszystkich domowników. Kruche ciasteczka, pięknie ozdobione, będą się także niesamowicie prezentować na bożonarodzeniowej choince.




Składniki:

750 g mąki
500 g margaryny do pieczenia
3 żółtka
250 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego

Jak to zrobić?

Margarynę posiekaj nożem i wyrób z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami na jednolitą, plastyczną masę. Tak przygotowane ciasto włóż na godzinę do lodówki. Potem podziel je na mniejsze porcje i rozwałkuj na posypanym mąką stole i wycinaj z niego ciasteczka.

Jeśli nie masz specjalnych foremek, wykorzystaj szklanki lub kieliszki o różnej wielkości. Możesz też po prostu pokroić ciasto w kwadraty lub romby. Ułóż ciasteczka na wyłożonej pergaminem blasze i piecz 9-13 minut w temperaturze 200 st. (długość pieczenia zależy od grubości i wielkości wykrojonych ciastek).

Smak kruchych ciasteczek możesz dowolnie zmieniać, dodając do gotowego ciasta ulubione składniki: przyprawę do pierników, cynamon, wiórki kokosowe, mak, kakao, posiekane bakalie i gorzką czekoladę, kawę czy ziarna sezamu.

Jeśli nie zużyjesz całego ciasta, po prostu zamroź resztki. Mogą być przechowywane w zamrażalniku nawet kilka miesięcy. Możesz je potem wykorzystać w dowolnej chwili nie tylko do zrobienia ciasteczek, ale kruchego spodu słodkiej tarty czy sernika.

Dekorowanie ciastek to doskonała zabawa i idealny sposób, aby wciągnąć dzieci do przyjemności przygotowywania świąt. Do zdobienia ciastek możesz wykorzystać gotowe polewy, kolorowe pisaki do ciast, kolorowe lukry, posypki, bakalie.

Lukier do ciastek możesz zrobić też sama z pozostałych po pieczeniu ciastek białek. Wystarczy je ubić na sztywną pianę i dodać tyle cukru pudru, aby zamieniły się w gęstą masę, która potem stwardnieje na ciastkach.

Dla smaku dodaj do niej odrobinę soku z cytryny lub soku malinowego, który dodatkowo nada lukrowi różowy kolor. Lukier można też barwić spożywczymi barwnikami dostępnymi w sklepach.






zdjęcie autora

Autorem tekstu jest

Katarzyna Świerczyńska

Źródło: dziennik.pl
Wypowiedzi: 2
  • ~ciekawa2013-12-10 11:44

    500 g margaryny? tzn.3 kostki? czy to p0myłka?

  • ~rysiu2013-12-02 12:14

    W dupie mam Święta i dekorowanie stołu i choinki


Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut.
Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!
Prognoza pogody i program TV