CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

* filet z karpia - 75 dag
* pieczarki - 4 duże
* białko jajka 1 szt
* mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
* imbir kawałek korzeni
* dymka - 2 szt

Sos

* rosół - 10 łyżek
* wódka - 5 łyżek
* cukier 1 łyżeczka
* mąka ziemniaczana 1,5 łyżeczki

JAK TO PRZYGOTOWAĆ?

Z ryby wyjmujemy ości, posypujemy sola i mąką ziemniaczaną, wymieszaną z białkiem. W woku mocno rozgrzewamy olej i smażymy po minucie z obu stron. Mieszamy składniki sosu. Smażymy w woku pieczarki pokrojone w grube plastry, cebule w piórka i posiekany imbir, wlewamy sos, gotujemy chwilę, wkładamy rybę, zmniejszamy ogień i dusimy 10 minut.