Kurczak w piernikowej panierce

filety z kurczaka
pierniki (zwykłe, nielukrowane, lekko podsuszone)
maślanka
sól, pieprz cayenne

Filety podziel na dowolnie duże części. Posól i włóż do miseczki z maślanką. Odstaw do lodówki na godzinę - dzięki maślance mięso będzie delikatniejsze. Lekko podsuszone pierniki zetrzyj na drobnej tarce i dopraw ostrym pieprzem cayenne. Filety mokre od maślanki obtocz dokładnie w tartym pierniku i smaż na gorącym tłuszczu. Podawaj z sałatkami z dodatkiem suszonych owoców, np. śliwek albo moreli.

Ciasto z piernikowym nadzieniem

Składniki suche:

1,5 szklanki mąki
pół szklanki cukru
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu

Składniki mokre:

pół szklanki mleka
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju
łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
1 jajko

Nadzienie:

4 pierniczki
80 gram suszonych śliwek
50 gram migdałów
kieliszek (50 ml) miodu pitnego (ewentualnie zwykły miód rozcieńczony odrobiną wody)

psav

Wlej ciasto do wysmarowanych tłuszczem keksówek i obficie posyp piernikowym nadzieniem, możesz ewentualnie wmieszać je lekko w ciasto. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 175 st. Gotowe ciasto udekoruj w dowolny sposób - posyp cukrem pudrem lub polej czekoladą.

Jeśli zostanie ci trochę piernikowo-bakaliowej mieszanki, wykorzystaj ją do przygotowania sycącej, zdrowej przekąski: wystarczy zmieszać ją z naturalnym jogurtem.