Sok pomidorowy
Szklankę gotowego napoju przypraw odrobiną sosu tabasco lub sosu sojowego. Do soku zjedz łodyżkę selera naciowego. Ok. 35 kcal.

Koreczki owocowo-serowe
3 dag żółtego sera pokrój w kostkę. Na wykałaczki nakładaj po kawałku sera i 2 kulki winogron. Ok. 125 kcal.

Łódeczki z cykorii
2 dag sera rokpol rozgnieć widelcem i dokładnie wymieszaj z 5 dag twarożku homogenizowanego. Masą napełnij listki cykorii. Ok. 125 kcal.

Kanapka z jajkiem
Na kromce pełnoziarnistego chleba połóż 2 listki sałaty i jajko na twardo w plasterkach. Posyp kiełkami, przypraw solą i pieprzem. Ok. 135 kcal.

Pikantne jarzynki
Jędrną surową marchewkę, po pół kalarepki i ogórka pokrój w słupki. 100 ml gęstego jogurtu wymieszaj z 2 łyżeczkami miodowej musztardy i pół łyżeczki curry. Chrup warzywa, maczając je w sosie. Ok. 130 kcal.

Ananas i jogurt
5 dag surowego ananasa drobno pokrój i wymieszaj ze 150 ml naturalnego jogurtu. Posyp po wierzchu cynamonem. Możesz też użyć ananasa z puszki, ale przekąska będzie miała 30-40 kcal więcej. Ok. 120 kcal.

Gorący bulion
Przygotuj 200 ml bulionu warzywnego z kostki, przypraw mielonym kminkiem, posyp natką. Kromkę chleba graham pokrój w kostkę i zrumień na patelni bez tłuszczu. Grzanki wsyp do bulionu tuż przed jedzeniem. Ok. 90 kcal.

> czytaj dalej


Sałatka owocowa
Pokrój w plastry pół jabłka i kiwi, pół pomarańczy podziel na cząstki. Wymieszaj owoce z sosem z łyżeczki miodu i łyżeczki soku cytrynowego. Ok. 145 kcal.

Koktajl ziołowy
Drobno pokrój pół surowego ogórka, posiekaj kilka gałązek świeżej natki pietruszki i koperku. Wrzuć składniki do 200 ml kefiru, dodaj szczyptę estragonu. Zmiksuj i od razu wypij. Ok. 125 kcal.

Ziemniak z sosem
Łyżkę jogurtu wymieszaj z pokrojonym kiszonym ogórkiem i świeżym koperkiem. Sosem polej ugotowanego, gorącego ziemniaka. Ok. 90 kcal.

Grzanka po góralsku
Pół kromki grahama posmaruj cienko bryndzą. Zapiecz grzankę w piekarniku (a jeżeli na patelni, to bez tłuszczu), aż ser się zrumieni. Posyp dymką. Zjedz z sałatką z pomidora. Ok. 145 kcal.

Świeże jabłko
Wybierz jędrne - to gwarancja, że było dobrze przechowywane i zachowało sporo witamin. Jedz ze skórką - w niej jest najwięcej pektyn. Ok. 70 kcal.

Oliwki z fetą
Plaster fety (3 dag) pokrój w kostkę i wymieszaj z 3 dag zielonych i czarnych marynowanych oliwek. Sałatkę posyp suszoną bazylią lub ziołami prowansalskimi. Jedz powoli, nakłuwając składniki wykałaczką. Ok. 110 kcal.

Sałatka Caprese
5 dag mozzarelli, pomidor i kawałek cukinii pokrój w plastry. Ułóż na sałacie, przypraw, polej octem balsamicznym. Ok. 85 kcal.