Pomiędzy dwie kromki pieczywa można włożyć nie tylko ser i wędlinę. Spróbujmy poeksperymetować. Niech nasze kanapki do pracy każdego dnia będą inne. Proponujemy państwu śniadania na pierwszy tydzień eksperymentowania.

I jeszcze jedno: nasze kanapki wcale nie muszą być bardzo kaloryczne. Żeby trochę obniżyć wartość odżywczą naszego drugiego śniadania, wystarczy posmarować pieczywo kremowym serkiem zamiast masłem.

Reklama

Ketchup

Pikantny sos pomidorowy ma te same zalety co świeże pomidory, ale zawiera również sporo cukru, soli i konserwantów. Mała łyżeczka ketchupu ma ok. 10 kcal.

Reklama

Jajka na twardo

Jajko kurze: całe dostarcza ok. 90 kcal - w tym sporo białka, ale także tłuszczu (uwaga na cholesterol!). Najbardziej tuczące jest żółtko (69 kcal). Plasterek gotowanego na twardo jajka to ok. 12 kcal.

Pomidor

Jest warzywem zazwyczaj niedocenianym, a szkoda, bo dostarcza sporo witamin (np. C) i minerałów (np. potasu). Mały pomidor (10 dag) dostarcza 17 kcal, 1 plasterek to 2-3 kcal.

Żółty ser

Reklama

Popularna gouda czy morski są bardzo, bardzo tłuste (ok. 40 proc.). Zawierają sporo białka, witamin i minerałów, ale niestety są tuczące - plaster ma aż 120 kcal.

Szynka

Wędzona wieprzowa: jest źródłem białka i żelaza, ale nawet ta bez wyraźnego tluszczyku w jednym grubym plasterku zawiera ok. 150 kcal!

Sałata

Cała główka (20 dag) to 28 kcal, 1 liść - zaledwie 2-3 kcal. Ze względu na lekko goryczkowaty smak używamy jej zwykle jako dodatku.

Ogórek

Najzdrowszy jest ten świeży, jednak po sezonie zazwyczaj sięgamy po ogórki kiszone. Jeden plasterek to ok. 1 kcal.

Zioła do przybrania

Listki bazylii sprawiają, że kanapka jest bardziej aromatyczna, poprawiają też trawieniel

Bułka z masłem

Masło: 1 łyżeczka śmietankowego - 68 kcal, "Extra" aż 79 kcal! Kajzerka - pszenne pieczywo jest smaczne, ale jedna bułka to ok. 150 kcal.

Pomysły na drugie śniadanie

Rybno-serowe

Przygotowujemy pastę rybną - szprotki w sosie pomidorowym rozgniatamy i mieszamy z twarogiem. Masę nakładamy na chleb, najlepiej razowy. Białą rzodkiew kroimy w plasterki i kładziemy na kanapce posmarowanej pastą. Dekorujemy listkami pietruszki.

Bogata w witaminy A, B, C i D kombinacja. Zapewnia dużo białka, ale jest przy tym dość kaloryczna, dostarcza około 350 kcal.

Górskie

Połowę przekrojonej bułki palucha smarujemy kremowym serkiem i dekorujemy listkami rukoli. Na to kładziemy trzy cienkie plasterki oscypka i ćwiartkę pomidora.

Kanapka jest średnio kaloryczna, cała ma około 300 kcal.

Włoskie

Śmietankowy serek z ziołami mieszamy z kilkoma kroplami oliwy i nakładamy na połowę kajzerki. Na kanapkę kładziemy dwa niewielkie kawałki mozarelli i plaster pomidora. Kanapkę dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii (do kupienia w sklepie lub do wyhodowania na okiennym parapecie) i przykrywamy drugą połową bułeczki.

Kanapka jest średnio kaloryczna, dostarcza około 290 kcal.

Pikantne

Żółty ser ścieramy na tarce i mieszamy z łyżeczką majonezu i połową łyżeczki musztardy francuskiej. Nakładamy na połówkę grahamki i dekorujemy papryką i ogórkiem.

Kanapka jest dość kaloryczna, dostarcza około 390 kcal.

Warzywne

Warzywa przygotowujemy do grillowania. Cukinię, pomidor i paprykę tniemy na plasterki, a cebulę na połówki lub ćwiartki. Lekko smarujemy je oliwą i kładziemy na średnio rozgrzanym grillu na ok. 15 minut. Połowę bułki, np. typu ciabatta, smarujemy łyżeczką śmietankowego, kremowego serka. Układamy na niej warzywa i 3-4 kawałki pokrojonej w drobną kostkę fety.

Kanapka jest stosunkowo niskokaloryczna, dostarcza około 250 kcal.

Uwaga! Kanapka z serem i szynką - ok. 500 kcal