Badaj krew, a jeśli wyniki są niezgodne z normą, zmień dietę. Gęstość krwi zależy od ilości płytek krwi (trombocytów). Jeśli wyniki wskazują na to, że ich poziom ledwie mieści się w normie lub ją przekracza, należy wprowadzić do jadłospisu kilka zmian.

Reklama

Przede wszystkim trzeba dużo pić (co najmniej 1,5 litra płynów dziennie). Może to być woda, kompot, owocowa herbata. Picie kawy, mocnej herbaty oraz alkoholu ma działanie odwrotne. Te używki wręcz odwadniają, co jeszcze bardziej zagęszcza krew.

Bardzo zdrowo jest codziennie jeść czosnek albo cebulę, najlepiej na surowo, np. w sałatkach. Zmniejszają lepkość krwi, zapobiegając zlepianiu się płytek krwi i powstawaniu zakrzepów.

Możesz stosować preparaty, zmniejszające krzepliwość krwi (dostępne bez recepty), np. Polocard, Acard albo zażywać aspirynę, która zapobiega zlepianiu się płytek krwi.