Jabłko
Jabłko zawiera witaminy, pomaga w walce w infekcjami. Dodatkowo zawiera kwasy organiczne, które odkwaszają organizm, co jest szczególnie ważne, gdy jesz dużo mięsa, tłuszczu, jaj i chleba na zakwasie. Picie nalewki jabłkowej zwiększa napięcie mięśni, w tym serca, co wzmacnia ciało i zapobiega zawałom. Jakby tego było mało, jabłkowy trunek poprawia wygląd cery, włosów i paznokci.

Przepis: Kilkogram jabłek przepuść przez sokowirówkę. Sok osłodź 30 dag cukru, a następnie podgrzej, aż cukier się rozpuści. Tak przygotowaną miksturę przelej do butelek, przez 10 minut pasteryzuj w gorącej wodzie, a następnie odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie sok wymieszaj z pół litra spirytusu i szczelnie zamknij w butelce. Ponownie odstaw na 10 dni.

Aronia
Jej owoce są źródłem witamin: C, B2, B6, PP, P, E oraz karotenu, czyli prowitaminy A. Do tego dochodzą cenne pierwiastki: molibden, mangan, miedź, bor, jod oraz pektyny. Dzięki tym skarbom nalewka z aronii wspomaga układ obronny organizmu, oczyszcza organizm z zalegających w nim toksyn oraz poprawia pracę układu pokarmowego, przyspieszając przemianę materii. Reguluje ciśnienie tętnicze krwi i dlatego jest polecana osobom cierpiącym na nadciśnienie. Łagodzi również dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.

Przepis: Kilogram owoców umyj, dodaj pół kg cukru i odstaw na 4-5 dni. Potem zalej je litrem czystej wódki i pół litra spirytusu. By poprawić smak nalewki, można dodać laskę wanilii albo trzy ziarna kardamonu.
Nalewkę trzymaj w cieple przez 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając słoikiem. Po tym czasie przefiltruj ją i przelej do butelek. Do picia najlepsza jest po 2 miesiącach.

Pigwa
Cierpkie owoce pigwy zawierają cukry, kwasy organiczne, witaminę C i garbniki. Ze względu na to, że jej owoce są twarde i cierpkie, nie je się ich na surowo. Świetnie za to sprawdzają się i smakują w postaci nalewki, która bardzo dobrze wpływa na trawienie i zapobiega wzdęciom. Pomaga łagodzić i leczyć kaszel, a także znosi dokuczliwe kurcze mięśni. Przyspiesza gojenie hemoroidów, odmrożeń i poparzeń.

Przepis: Kilogram owoców umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój. Włóż do słoja, dolej litr spirytusu i pół litra wódki. Szczelnie zamknij i odstaw na sześć tygodni w ciepłe miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltruj, rozlej do butelek.

Dzika róża
Owoce dzikiej róży zawierają mnóstwo witaminy C. Dzięki temu zrobiona z niej nalewka wzmacnia odporność organizmu oraz pomaga w leczeniu przeziębień i grypy. Regularne picie tej nalewki zapobiega zawałom serca oraz zaburzeniom trawienia. Działa łagodnie moczopędnie i dlatego zaleca się ją osobom, które mają lekko podwyższone ciśnienie krwi. Wzmacnia też organizm po przebytych chorobach.

Przepis: Do pół kilograma świeżych owoców dzikiej róży dodaj szklankę cukru, wszystko zalej litrem mocnego wina. Odstaw na tydzień w ciepłe miejsce, potem odcedź i przelej do butelek. Pij dwa razy dziennie po małym kieliszku.

Orzech włoski
Zawiera białko, tłuste oleje, karoten, sole mineralne oraz wiele witamin, m.in. C, E, P. Nalewka z orzechów leczy choroby skóry, pomaga w przewlekłych kłopotach żołądkowych i chorobach jelit, np. zatruciach pokarmowych i biegunkach. Stosowana zewnętrznie po umyciu włosów wzmacnia ich cebulki i zapobiega wypadaniu.

Przepis: 100 gramów wyłuskanych orzechów włoskich włóż do półlitrowej butelki, zalej 3/4 szklanki spirytusu 70-procentowego i odstaw na ok. 10 dni. Po tym czasie przefiltruj. W razie potrzeby pij łyżeczkę nalewki rozcieńczonej w połowie szklanki wody.