Soczyste i jędrne, są bogate w przyspieszające spalanie zapasów tłuszczu witaminy z grupy B i wit. C oraz mnóstwo minerałów, m.in.: potas, magnez, wapń, żelazo, cynk. Zawierają pektyny, rozpuszczalną w wodzie frakcję błonnika, która na tyle delikatnie przyspiesza pracę jelit, że jabłka zaleca się nawet osobom z wrażliwym układem pokarmowym. Możesz więc jeść je bez obawy i... chudnąć!

Dodawaj je do głównych posiłkw i jedz jako przekąski. Surowe zjadaj ze skórką, bo w niej jest najwięcej składników odżywczych. Bez obawy chrup jabłko rano na czczo, natomiast ostatnie surowe przygotuj na kolację - nie później. Zjedzone tuż przed pójściem spać może wywołać wzdęcia.

1 DZIEŃ:

Śniadanie: Jogurt z muesli i jabłkiem
Do 200 ml jogurtu naturalnego dodaj 3 łyżki płatków kukurydzianych i wkrój jabłko. Porcja 235 kcal.

Obiad: Wołowina w sosie jabłkowo-warzywnym
Jabłko, pół cukinii i młodą cebulkę podduś na łyżeczce oleju i odrobinie wody. Przypraw solą, pieprzem i curry. 10 dag wołowego udźca ugotuj na parze, pokrój na plastry i dodaj do sosu. Duś ok. 15 min. Zjedz z 2 łyżkami ugotowanego ryżu. Porcja 400 kcal.

Kolacja: Kasza manna z musem jabłkowym
Pół szklanki kaszy manny ugotuj w wodzie na gęsto. 2 jabłka pokrój w cząstki i podduś z łyżeczką cukru i cynamonu. Zjedz na gorąco z kaszą.
Porcja 320 kcal.

2.DZIEŃ:

Śniadanie: Tosty z twarożkiem
15 dag twarożku wiejskiego polej łyżką miodu. Zjedz z tostem z pełnoziarnistego pieczywa. Do tego jabłko. Porcja 310 kcal.

Obiad: Wątróbka z jabłkiem
10 dag wątróbki usmaż na oleju. Dodaj pokrojone w cząstki jabłko. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Do tego gotowany ziemniak i surówka z tartej marchewki. Porcja 380 kcal.

Kolacja: Sałatka z rzodkiewek i jabłek
10 dag białej rzodkwi, 5 rzodkiewek, jabłko i cebulkę pokrój w plastry. Polej je 100 ml jogurtu i sokiem z cytryny. Przypraw do smaku, zjedz z kromką pumpernikla.
Porcja 260 kcal.

3.DZIEŃ:

Śniadanie: Jajko sadzone
Na patelni bez tłuszczu usmaż jajko sadzone. Do tego kromka pełnoziarnistego chleba, skropiona oliwą surówka z pomidora i jabłko. Porcja 240 kcal.

Obiad: Makaron zapiekany ze szpinakiem
Żaroodporną miseczkę posmaruj oliwą. Szklankę ugotowanego na półtwardo makaronu rurki rozłóż na dnie naczynia. Na nim połóż 15 dag podduszonego na wodzie szpinaku. Przykryj 10 dag twarożku z dodatkiem gałki muszkatołowej i zapiecz. Porcja 450 kcal.

Kolacja: Sałatka na ostro
Pokrój por, jabłko, czerwoną cebulę, 10 dag winogron. Przypraw i wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu. Porcja 250 kcal.

4.DZIEŃ:

Śniadanie: Hot dog
Ugotowaną parówkę rozkrój i ułóż na gorącym toście. Polej keczupem, do tego ogórek. Porcja 245 kcal.

Obiad: Zupa jabłkowa
3 jabłka zalej wodą, rozgotuj, zmiksuj, dodaj cynamon, po łyżeczce cukru i jogurtu z żółtkiem (już nie gotuj). Zjedz z grzankami. Porcja 295 kcal.



Kolacja: Ryż z warzywami i kurczakiem
5 dag kurczaka, marchew, cebulę, jabłko podsmaż na łyżeczce oleju. Przypraw, zjedz z 2 łyżkami ryżu. Porcja 300 kcal.

5.DZIEŃ:

Śniadanie: Sałatka owocowa
Skrój banan, jabłko, brzoskwinię i wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Porcja 360 kcal.

Obiad: Zupa rybna
Przygotuj 300 ml wywaru warzywnego. Wrzuć do niego 20 dag pokrojonych filetów z dorsza, łososia i karpia. Dodaj pokrojoną marchewkę i ziele angielskie. Gotuj ok. 20 minut, podpraw mlekiem, przypraw do smaku. Posyp koperkiem, zjedz z gotowanym ziemniakiem lub tostem. Porcja 320 kcal.


Kolacja:
Sałatka z jabłek i ziemniaków
2 ugotowane w mundurkach ziemniaki, jabłko i cebulę pokrój w plastry. Polej 100 ml sosu z jogurtu i musztardy. Porcja 310 kcal.