Miód produkowany przez pszczoły z nektaru i spadzi różnych roślin ma ogromną wartość odżywczą. Zawiera cenne cukry proste, związki białkowe oraz enzymy. Występuje w 200 odmianach, które różnią się nieco składem, konsystencją, zapachem i barwą (od białej do prawie czarnej). Ale nie tylko dla jego smaku warto mieć w domu przynajmniej jeden słoiczek tego specjału. Miód jest kaloryczny. 100 g ma 319 kalorii. Jednak jego zalety rekompensują tę drobną wadę.

Na co pomaga?
• Likwiduje nudności i zgagę
• Leczy zaparcia
• Przyspiesza regenerację wątroby
• Działa przeciwbakteryjnie, wyksztuśnie i przeciwgorączkowo, a więc pomaga przy grypie
• Uzupełnia niedobory żelaza i pomaga leczyć anemię
• Ma działanie uspokajające, nasenne i antydepresyjne
• Wzmacnia mięsień sercowy
• Zmniejsza krzepliwość krwi
• Wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych i stanów zapalnych prostaty
• Odtruwa organizm.

Który wybrać?

Niemal każdą odmianę miodu zaleca się na inne schorzenie. Oto krótki przewodnik, który pozwoli Ci wybrać tę najlepszą:

AKACJOWY
- o barwie od białej do jasnożółtej i lekko mdłym smaku. Wspomaga trawienie, łagodzi objawy nadkwasoty.

GRYCZANY -
ciemnobrązowy, o ostrym, lekko piekącym smaku. Zalecany przy problemach z krążeniem, nerwicach. Ma działanie przeciwbakteryjne.

RZEPAKOWY
- o barwie jasnożółtej, ulega bardzo szybkiej krystalizacji. Wzmacnia serce, poprawia działanie układu krążenia, wspomaga pracę wątroby.

LIPOWY- ma kolor jasnobursztynowy, po skrystalizowaniu jasnokremowy. Łagodzi objawy zapalenia górnych dróg oddechowych, zatok. Ma działanie uspokajające.

WIELOKWIATOWY -
kolor od jasnokremowego do jasnobrązowego, smak słodki. Przyspiesza gojenie ran.

SPADZIOWO-NEKTAROWY-
kolor zielonkawy, mało słodki i o lekko korzennym zapachu. Działa antybakteryjnie.

SPADZIOWY Z DRZEW IGLASTYCH -
kolor brązowy, smak łagodny. Pomaga w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, poprawia odporność organizmu.

SPADZIOWY Z DRZEW LIŚCIASTYCH -
kolor od zielonkawego do jasnobrązowego, lekko cierpki smak. Działa moczo- i żółciopędnie, przeciwzapalnie i dezynfekująco.

Uwaga! Miodu ma dość silne działanie uczulające, dlatego alergicy powinni sprawdzić, jak na niego reaguje ich organizm.