Z wiekiem nasze ciało zmienia się w zawrotnym tempie. Odtwarzanie kolagenu niemal całkowicie ustaje po 60 -70 roku życia, a już po 25 zmniejsza się jego ilość w organizmie. Objawami takiego procesu będą nie tylko pojawiające się oznaki starzenia, ale również gorsza odporność na infekcje i mniejsza sprawność i elastyczność stawów. Wiele chorób, które pojawiają się wraz z upływem czasu, jest częściowo ściśle powiązana z ilością kolagenu w organizmie.

Reklama

Kolagen w diecie

Niedobór kolagenu można uzupełnić poprzez dobrze przemyślaną dietę i konkretne składniki odżywcze - przede wszystkim na produkty spożywcze takie jak: galaretki owocowe, mięsne, ryby i podroby. Jednak tak, jak we wszystkim, również w diecie kolagenowej należy stosować zasadę zachowania umiaru. Spożywanie tego typu dań, dostarcza organizmowi dużą ilość tłuszczu i cukru, co przyczynia się do pogorszenia kondycji naszych naczyń krwionośnych, podniesienie cholesterolu, aż w końcu, wzrostu masy ciała.

Rola witamin w diecie kolagenowej

By podnieść poziom kolagenu w organizmie, należy wzbogacić dietę w produkty bogate w witaminy C, E i A. Odpowiadają one nie tylko za syntezę kolagenu, ale również mają również dużo innych zalet. Dzięki witaminie C podniesiemy również odporność organizmu w kontakcie z bakteriami i wirusami. Znakomitym jej źródłem będą warzywa zielone takie jak: jarmuż, szpinak czy kapusta. Witamina E wspomaga nawilżanie skóry, chroni ją przed promieniowaniem UV. By jej dostarczyć, wzbogać swoje posiłki o kiełki, ziarna sezamu, chleb pełnoziarnisty, płatki zbożowe, orzechy, migdały a także awokado. Spowalnianie procesów starzenia się, poprawa elastyczność skóry to zasługa działania witaminy A. Jej źródłem jest marchew, dynia, czerwona papryka, pomidor, melon, jajko, mleko i łosoś.

Reklama

Podziękowania za przygotowanie artykułu dla ekspertów marki 4Flex.