Śniadanie jest Ci (nie) potrzebne

W porannym pośpiechu łatwo zapomnieć, że szybka kawa i ekspresowe wyjście z domu to nie najlepszy początek dnia. Odkładając śniadanie na później doprowadzamy do spadku glukozy we krwi – stajemy się mniej wydajne psychicznie jak i fizycznie.

- Warto wstać kilka minut wcześniej i poświęcić ten czas na przygotowanie niewielkiego, ale sycącego śniadania, składającego się z pełnoziarnistych produktów zbożowych, pełnowartościowego białka i dodatku roślinnego. Posiłki warto spożywać w odstępach nie dłuższych niż 3,5 godziny – mówi Katarzyna Uścińska, dietetyk w Klinice Demeter w Warszawie

Stawiasz tylko na fit przekąski

Zachęceni sloganem 0% tłuszczu – produkt light, Polacy dają się nabrać producentom żywności, kupując produkty wydające się dietetyczne i dużo zdrowsze od tych standardowych. Obniżona zawartość tłuszczu lub jego brak oznacza, zwiększenie ilości cukrów i substancji utrzymujących konsystencje i smak ulubionego produktu. Wypełniacze, bo o nich mowa, przyjmowane długofalowo nie przyczynią się do polepszenia stanu zdrowia czy utraty wagi.

- Zamiast nich, sięgaj po naturalne przekąski jak rodzynki, jogurty naturalne, wafle ryżowe czy pestki słonecznika – podpowiada ekspert.

Jesz owoce na kolację

Wraz z nadejściem wiosny chętniej sięgamy po owoce, przekonani, że są najlepszym źródłem witamin i świetnie wpływają na organizm. To prawda, ale dużo zależy od tego kiedy i jakie owoce wybieramy. Według ekspertów, najlepiej spożywać je do godziny 15, wtedy zawarta w nich glukoza pozwala naszemu organizmowi lepiej i wydajniej pracować. Błędem jest jedzenie owoców na deser, szczególnie winogrona, banany, kiwi i żółtego melona, kilka minut po głównym posiłku, ponieważ podnoszą one zarówno kaloryczność, jak i IG (Indeks Glikemiczny) całego dania, co może wpływać na magazynowanie tkanki tłuszczowej w przypadku źle zbilansowanej diety. Sięgasz po owoce przed snem? To kolejny błąd! Zostaną błyskawicznie strawione przez organizm, a cukier w nich zawarty pobudzi apetyt i wywoła uczucie jeszcze większego głodu.

Liczysz kalorie

Wiele Polaków prawidłowe odżywanie utożsamia z nieustającym liczeniem i ograniczaniem kalorii. Niemal wszystkie diety opierają się na zasadzie mniej kalorii – lepszy efekt. Tymczasem, prawidłowe ocenienie swojego zapotrzebowania kalorycznego nie jest takie proste. Wystarczy dostarczyć zbyt małą ilość kalorii, a w efekcie organizm zamiast spalać, zacznie je magazynować. Doprowadzi to do zwiększenia masy ciała, osłabienia i uczucia zmęczenia.

- Organizm potrzebuje trzech do pięciu posiłków, skomponowanych w trzy pełnowartościowe dania i dwie drobne przekąski. Jeśli jesteśmy zdrowi, to nie ma potrzeby zwiększać ilości białka czy obniżać węglowodanów – mówi Katarzyna Uścińska.

Wybierasz tylko dania bez glutenu

Częstym błędem jest unikanie produktów zawierających gluten. Tymczasem pieczywo pełnoziarniste, jest doskonałym źródłem błonnika, który pęczniejąc w żołądku zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

- Dodatkowo wykazuje wiele innych, udowodnionych naukowo efektów prozdrowotnych. Co więcej, takie produkty to jedno z najlepszych źródeł witamin z grupy B – mówi ekspert Kliniki Demeter.