Wróg numer jeden urody

Większość kobiet dbając o urodę chce przede wszystkim zapobiec zbyt wczesnemu starzeniu.

- Z dietetycznego punktu widzenia za szybsze starzenie się zarówno skóry, jak i całego organizmu odpowiedzialność ponosi nieodpowiedni sposób odżywiania, czyli niedostarczanie niezbędnych składników odżywczych. Każdy człowiek codziennie potrzebuje około 60 różnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów - wyjaśnia dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE.

Młodość zamknięta w witaminach

Nie od dziś wiadomo, że witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, warto wiedzieć, że to właśnie im zawdzięczamy również młody wygląd. Witaminy H, C i A pozwolą nam dłużej cieszyć się młodością nie tylko ducha, ale i ciała. Witamina H wpływa na kondycję naszej skóry, leczy stany zapalne, zapobiega łysieniu i siwieniu. Gdzie jej szukać? Produkty bogate w tę witaminę to przede wszystkim: wątróbka, orzechy, migdały, owoce morza, kasze czy brązowy ryż.

Jakie właściwości ma z kolei witamina C i gdzie jej szukać? Przede wszystkim jest potrzebna do syntezy kolagenu, chroni również organizm przed działaniem wolnych rodników.

- W obecności produktów bogatych w witaminę C zwiększa się przyswajalność żelaza, które jest niezbędnym składnikiem wchodzącym w skład hemoglobiny oraz wpływa na ogólny wygląd włosów i paznokci – informuje dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.

Wchłanianie tego pierwiastka może być utrudnione, jeśli w naszej diecie jest zbyt wiele wapnia, fosforu, lub kwasu fitynowego, jak również gdy pijemy za dużo kawy i mocnej herbaty. Produkty bogate w witaminę C to oczywiście owoce i warzywa.

Dlaczego tak ważna jest również witamina A zwana również retinolem? Przede wszystkim dlatego, że normalizuje procesy tworzenia nowych komórek, a w postaci B-karotenu hamuje działanie wolnych rodników. Objawami, które mogą wskazywać na niedobór tej witaminy jest nadmierne rogowacenie skóry, suchość, łuszczenie się, oraz zażółcenie dłoni. Głównym źródłem retinolu są tłuste ryby, wątróbka, pełnotłuste mleko, masło, sery oraz żółtka jaj. Nasza dieta najczęściej obfituje w prowitaminę witaminy A, czyli tak zwany B-karotenu, który znajdziemy brokułach, dyni, marchewce, fasolce szparagowej, zielonym groszku oraz owocach morelach i brzoskwiniach.

- Należy jednak pamiętać, że aby organizm przetworzył ß-karoten w witaminę A niezbędny jest dodatek tłuszczu do potraw. Najlepiej, aby był to tłuszcz roślinny, który przy okazji dostarczy nam kolejnego przeciwutleniacza jakim jest witamina E (tokoferol) - informuje dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.

Witaminę tę znajdziemy przede wszystkim w olejach, kiełkach pszenicy, orzechach oraz w kaszach, warzywach liściastych, pietruszce, sałacie, szpinaku, żółtku jaja, maśle, mleku i jego przetworach. Ponieważ witamina A i E nie są odporne na działanie promieni słonecznych, najlepiej, gdy oleje roślinne będziemy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Moc ukryta w minerałach

Rozdwajające się końcówki włosów, łamiące paznokcie, a nawet problemy z uzębieniem, to objawy niedoboru magnezu w naszym organizmie.

- Stres, antybiotyki, leki antykoncepcyjne, dieta z przewagą tłuszczów i węglowodanów upośledza wchłanianie magnezu. Wszystko to przyczynia się do zmniejszenia wydolności naszego organizmu oraz do pogorszenia się stanu paznokci, włosów i problemów z uzębieniem – informuje dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.

Dlatego warto jeśł orzechy, fasolę, groch, chleb razowy, kakao i oczywiście ryby.

Niezastąpione pierwiastki

- Cynk to pierwiastek, który pobudza odporność, bierze udział w metabolizmie witaminy A i nasila jej działanie na skórę, włosy, opóźnia również procesy starzenia – informuje dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.

Jeśli jesteśmy mniej odporni, wypadają nam włosy i gorzej goją się rany, może być to oznaką braku tego pierwiastka. Jeśli wzbogacimy naszą dietę w otręby, zarodki i kiełki, kasze i ziarna oraz ryby morskie ( zwłaszcza śledzie) powinna ona uzupełnić braki tego pierwiastka. Warto pamiętać, że cynk i żelazo może się mniej wchłaniać przy diecie bogatej w wapń. Ważnym pierwiastkiem jest również selen, który wraz z witaminą E jest silnym oksydantem. Znajdziemy go w niektórych wodach mineralnych, rybach morskich, otrębach, kiełkach zbóż, mięsie, jajkach i nabiale.

Podziękowania za przygotowanie artykułu dla firmy Sys - producenta "Dań Babci Zosi".