Aby jak najdłużej zachować zdrową skórę, trzeba ją chronić przed słońcem i nie przebywać pod gołym niebem w najgorętszych godzinach dnia. To zapobiegnie jej wysuszeniu i opóźni efekty starzenia.

Na genetykę mamy bardzo niewielki wpływ, możemy się starać, ale każdy ma swój zegar biologiczny. Natomiast możemy wpływać na neutralizację złego wpływu czynników zewnętrznych takich jak słońce. Naszą rolą jest stosowanie kremów z filtrem, kremów ochronnych – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr Grażyna Dziekan, dermatolog.

Reklama

Skóra staje się szczególnie wrażliwa nie tylko latem, lecz także w okresie zimowy. Niska temperatura i wiatr wysuszają ją, pozostawiając nieprzyjemnie ściągniętą i kłującą.

Inne czynniki zewnętrzne to zanieczyszczenia środowiska, spaliny, suche, klimatyzowane powietrze, mydła, detergenty. Na powietrze niewiele możemy wpłynąć, natomiast możemy uważnie dobierać środki myjące i oczywiście nawilżać skórę od zewnątrz, stosując kremy i balsamy – radzi dr Grażyna Dziekan.

Reklama

Dobrym nawykiem powinno stać się codzienne nawilżanie skóry, które pozwala na przywrócenie powłoki hydrolipidowej. Najlepiej stosować żele, balsamy i kremy z tej samej linii.

Skóra wysusza się, zmniejszają się jej zasoby wodne, dlatego trzeba poprawiać jej nawilżenie i wpływać na jej elastyczność, na zasoby wodne. Trzeba naprawiać barierę lipidową, którą wypłukujemy i niszczymy, stosując różne detergenty – tłumaczy dr Grażyna Dziekan.

Żeby skóra zachowała gładkość, elastyczność i promienny wgląd, organizm potrzebuje odpowiedniej ilości płynów. Dziennie powinno się pić minimum 8 szklanek wody.

Reklama

Zawsze mówię, że nie należy skóry psuć, należy patrzeć na jej potrzeby. Jeśli skóra jest sucha, należy ją nawilżyć. Gdy skóra jest bardzo sucha i zniszczona, to wymaga maści, należy ją natłuścić. Natomiast, jeżeli mamy młodą skórę, to powinniśmy dać jej święty spokój, nie psuć – dodaje dr Grażyna Dziekan.

Korzystny wpływ na wygląd skóry ma także dobrze zbilansowana dieta, z duża porcją owoców i warzyw, które są bogate w przeciwutleniacze.