Tłuszcze są niezbędne dla zdrowia!

Eksperci WHO i FAO zalecają, aby tłuszcze dostarczały 20-35% energii dziennie.

• W tym przynajmniej 6-11% energii z kwasów tłuszczowych nienasyconych omega-3 i omega-6.

Ważne źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych to oleje roślinne: sojowy, rzepakowy i słonecznikowy, oliwa z oliwek, a także tłuste ryby, orzechy, pestki i nasiona oraz margaryny kubkowe.

Zgodnie z zaleceniami EFSA oraz Instytutu Żywności i Żywienia w diecie osób dorosłych:

Spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe przy zachowaniu właściwej wartości żywieniowej naszej diety.

Nasycone kwasy tłuszczowe występują w tłustych produktach mlecznych, takich jak masło, pełnotłuste mleko, śmietana i tłuste sery, tłuste mięsa i tłuszcze zwierzęce oraz tłuste słodkie i słone przekąski.

Podobnie z tłuszczami trans – należy ograniczyć je do minimum, jakie można osiągnąć przy diecie zapewniającej właściwą wartość odżywczą.

Kwasy tłuszczowe typu trans naturalnie występują, w małych ilościach, w maśle, mleku i mięsie. Są także obecne w produkowanych na skalę przemysłową częściowo utwardzanych olejach, które można znaleźć w gotowych ciastkach i pieczywie cukierniczym.

Dr Lucyna Pachocka, specjalista dietetyk, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki radzi, jak zachować prawidłową równowagę tłuszczów w diecie:

• 2 razy w tygodniu zastąp mięso tłustą rybą.

Łosoś, szprot, śledź, makrela, czyli najbardziej tłuste gatunki ryb zawierają 7-15% tłuszczu. Możemy jeść je śmiało, z pewnością wyjdą nam na zdrowie!

• Do przygotowywania sałatek nie szczędź oleju bądź oliwy z oliwek, a do smażenia używaj olejów roślinnych rafinowanych

• Dodatkowo sałatki posypuj posiekanymi orzechami lub pestkami dyni lub słonecznika. W ten sposób najprostsze danie stanie się bardziej wykwintne, a do tego będzie doskonałym źródłem dobroczynnych kwasów tłuszczowych.

Zamień pełnotłuste produkty mleczne na ich chudsze odpowiedniki, np. wybieraj mleko 1,5% lub 2% zamiast 3,2%. Na tej samej zasadzie wybieraj chude mięsa i wędliny: drób, cielęcinę, polędwicę wołową, schab wieprzowy zamiast tych z dużą zawartością tłuszczu – golonki, żeberek, boczku, gęsi czy kaczki.

Dodawaj do kanapek cienkie plasterki awokado. Co ciekawe, awokado to owoc, a nie warzywo. Przez żywieniowców jest uważany za super produkt (tzw. „superfood”) – to prawdziwa skarbnica tłuszczów jednonienasyconych i omega-3. Jego delikatny smak doskonale uzupełni szczypta soli morskiej, oliwa z oliwek, cytryna, ocet.

• Do smarowania pieczywa na co dzień kup dobrej jakości miękką margarynę – to doskonałe źródło „dobrych” tłuszczów.