Specjaliści sugerują, że trzy proste zasady dietetyczne: unikanie jedzenia na mieście, prowadzenie dietetycznego pamiętnika i nieomijanie posiłków, pozwalają na skuteczniejszą walkę z nadwagą niż najnowsze diety cud.

- Jedzenie w restauracjach, zazwyczaj oznacza brak kontroli nad tym, jakie składniki zostały wykorzystane podczas przygotowywania potraw i w jaki sposób danie zostało przyrządzone - wyjaśnia zależność dr Anne McTiernan.

- W restauracji również nie możemy kontrolować wielkości porcji, jakie otrzymujemy na talerzu, a te zazwyczaj są dużo większe - dodaje.

Dr McTiernan podkreśla, że dla osób, które próbują stracić na wadze, zasadą numer jeden jest prowadzenie dietetycznego dziennika. Zapiski pozwalają utrzymać kontrolę nad ilością i kalorycznością wszystkich spożywanych przez nas potraw.

- Trudno jest dokonać zmian w sposobach odżywiania, jeśli nie przykładamy do tego koniecznej uwagi - tłumaczy dr McTiernan.

>>> ZOBACZ ZDJĘCIA!