Magazyn "Vita" opublikował najnowsze doniesienia duńskich naukowców, którzy są przekonani, że znaleźli sposób na uniknięcie efektu jo-jo.

Kluczem do sukcesu i utrzymania upragnionej wagi po odchudzaniu ma być stosowanie po zakończeniu diety jadłospisu bogatego w chude mięso, drób i fasolę, a ubogiego w węglowodany skrobiowe, czyli ziemniaki, pieczywo i makarony.

Wnioski te sformułowano przeprowadzeniu badań na ponad 700 osobach z różnych krajów europejskich. Uczestnicy programu odchudzali się za pomocą diety niskotłuszczowej. Po osiągnięciu prawidłowej wagi stosowali jadłospisy o zróżnicowanej ilości białek i węglowodanów. Okazało się, że osoby, które jadły najwięcej węglowodanów, w krótkim czasie ponownie przytyły, a te które spożywały najwięcej białek, dodatkowo schudły.

A zatem: uderz białkiem w efekt o-jo!