Wszystko, co jesz i pijesz w czasie urlopu, może stać się przyczyną zatrucia pokarmowego. Wakacyjny luz, mniejsza dbałość o higienę, posiłki przygotowywane na łonie natury… i biegunka gotowa. Dlatego zanim wyjedziesz na wakacje, przygotuj organizm do wzmożonej walki z zarazkami.

Reklama

Wzmocnij swoje jelita



Są one pierwszą linią obrony przed chorobotwórczymi mikroorganizmami, jakie możesz niechcący wprowadzić do organizmu wraz z jedzeniem i piciem. Pomogą Ci w tym probiotyki, czyli preparaty lub produkty, które zawierają żywe bakterie, np. Lactobacillus rhamnosus, lub grzyby, np. Saccharomyces boulardii. Bytując w organizmie człowieka, wpływają pozytywnie na mikroflorę jelitową, błonę śluzową jelita i jelitowy układ odpornościowy. Nie dopuszczają do osiedlenia się chorobotwórczych drobnoustrojów. Około tygodnia przed wyjazdem na wakacje zacznij przyjmować preparat z probiotykami. Zabierz go też ze sobą w podróż. Ale pamiętaj, że większość tych preparatów trzeba przechowywać w chłodnym, suchym, zaciemnionym miejscu (najlepiej w lodówce). Uważnie przeczytaj ulotkę! Tylko niektóre z nich są spreparowane tak, że będziesz je mogła trzymać w szufladzie. Podczas urlopu codziennie bierz jedną kapsułkę probiotyku profilaktycznie. Możesz też popijać jogurt zawierający bakterie probiotyczne (patrz na datę ważności!).

Co wywołuje biegunkę?

W Polsce za większość zatruć pokarmowych są odpowiedzialne bakterie Salmonella. Najczęściej zakażone są nimi produkty zawierające surowe jaja, np. majonezy, kremy, lody, zupy dla niemowląt (przechowywane w ot- wartym słoiczku poza lodówką) oraz rozdrobnione przetwory mięsne: tatar, pasty rybne, galaretki, pasztety, pierogi. Zakażenia gronkowcem z kolei bywają spowodowane spożyciem serka, jogurtu czy deseru mlecznego zbyt długo wystawionych na działanie wysokiej temperatury albo lodów raz rozmrożonych i powtórnie zamrożonych. Staraj się więc unikać tego typu żywności i pamiętaj o kilku zasadach, które pomogą Ci się ustrzec przed sensacjami żołądkowymi:

  • gotuj wodę używaną do picia przez co najmniej minutę,
  • nie jedz potraw surowych czy niedogotowanych, a owoce obieraj ze skórki,
  • unikaj przydrożnych budek z jedzeniem! Trudno tam o zachowanie właściwej higieny,
  • myj ręce zanim przystąpisz do przygotowania posiłku, a także przed samym jedzeniem,
  • zanim zrobisz potrawę, w której składnikami są m.in. jaja, zanurz je na 10 sekund we wrzątku.

Czym się różni probiotyk od prebiotyku?

Reklama

PROBIOTYKI to żywe mikroorganizmy, które wspomagają właściwe działanie przewodu pokarmowego.
PREBIOTYKI są to niepoddające się trawieniu składniki pokarmowe, którymi odżywiają się bakterie probiotyczne. Najczęściej stosowanymi prebiotykami są insulina i oligofruktoza, występujące w wielu roślinach. Obecność tych substancji w organizmie polepsza też wchłanianie wapnia i magnezu z przewodu pokarmowego. SYNBIOTYK to produkt spożywczy zawierający zarówno żywe kultury dobrych bakterii, probiotyki, jak i ich odżywkę, czyli prebiotyki.

Preparaty probiotyczne dla całej rodziny: Kapsułki synbiotyku Lactiv up, United Pharma, 12 zł, Saszetki z synbiotykiem Acidolac, Medana, 17 zł, Kapsułki z probiotykiem Enterol, Laboratoires Biocodex, 18 zł, Synbiotyk w saszetkach Beneflora, Ortis, 36 zł, Probiotyk w saszetkach Lactoral, Biomed, 16 zł, Kapsułki z probiotykiem dla niemowląt i dzieci Dicoflor 30, Vitis Pharma, 15 zł.