Okazuje się, że z czystym sumieniem możesz jeść lody! Wprawdzie 100 g lodów śmietankowych (2 kulki po 50 g) to 160 kcal, ale zawierają one nawet więcej wapnia niż mleko - min. 120 mg. To ważne, bo wapń nie tylko zapobiega osteoporozie i reguluje ciśnienie krwi, lecz także wspomaga spalanie tłuszczu. Pamiętaj przy tym, by korzystać ze słońca - dzięki niemu Twój organizm wytworzy witaminę D, która umożliwia wchłanianie wapnia. Na dodatek miły chłód lodów spowoduje dodatkową utratę kalorii. Masz więc idealną dietę na upalne wakacje! Nie oznacza to jednak, że wolno Ci sięgać po lody bez umiaru. Każdego dnia możesz zjeść w sumie nie więcej niż 1600 kcal. Podziel tę liczbę równo na 5 posiłków. Dwa z nich - drugie śniadanie i podwieczorek, mogą być z lodami, pozostałe trzy to tradycyjne (ale lekkie!) śniadanie, obiad i kolacja.

Twój lodowy jadłospis na cały dzień:

ŚNIADANIE 8:00, PRZEKĄSKA 10:00, OBIAD 13:00, PODWIECZOREK 16:00, KOLACJA 19:00

Lodowe przekąski

godz. 10:00 - lody z ananasem na gorąco
3 orzechy włoskie posiekaj drobno i podpraż na patelni bez tłuszczu. 20 dag świeżego ananasa pokrój na małe kawałki i lekko podsmaż na patelni na 1/2 łyżeczki masła. Ułóż gorącego ananasa na talerzyku, obok połóż 2 kulki śmietankowych lodów. Polej całość sosem ze smażenia i posyp ciepłymi jeszcze orzechami. Jedz natychmiast. Porcja: 450 kcal.

godz 16:00 - lodowy pucharek z owocami
Ułóż w pucharku lub w miseczce trzy kulki (150 g) waniliowych lodów. Dodaj połowę banana w plasterkach i posyp 10 dag drobnych owoców (mogą być maliny, jeżyny, jagody). Zjedz z kilkoma herbatnikami. Deser możesz też przyozdobić kleksem ubitej śmietanki lub gęstego jogurtu naturalnego. Na koniec posyp listkami świeżej mięty. Porcja: 410 kcal.

godz: 10:00 - orzeźwiający koktajl owocowo-jogurtowy
Do wysokiego naczynia wrzuć 15 dag sezonowych owoców, np. brzoskwiń, moreli, malin. Zalej je 150 ml jogurtu naturalnego i zmiksuj. Dodaj 2 kulki śmietankowych lodów. Miksuj jeszcze chwilkę, aż koktajl uzyska konsystencję gęstej śmietany. Posyp kawałkami owoców. Porcja: 240 kcal.

godz 16:00 - melonowe kulki z lodami i porzeczkami
Łyżeczką do nakładania lodów wydrąż miąższ z połówki małego melona miodowego. Wydrążony owoc wykorzystaj jako miseczkę. Napełnij go kulkami lodów śmietankowych (nie więcej niż 3) przekładanymi kulkami melona. Udekoruj gronkami porzeczek. Porcja: 240 kcal.

godz 10:00 - faszerowane jabłko
Chrupkie jabłko przetnij w poprzek tuż pod nasadą ogonka. Wydrąż dokładnie gniazdo nasienne, tak aby dookoła pozostał przynajmniej 1 cm miąższu. Skrop miąższ sokiem z cytryny. Napełnij jabłko 10 dag śmietankowych lodów. Przykryj "kapeluszem". Ten deser będzie dość cierpki. Jeżeli wolisz delikatniejszy smak, podpiecz najpierw jabłko w całości w piekarniku. Gdy przestygnie, rozkrój je i usuń gniazdo nasienne. Posyp cynamonem, polej łyżeczką miodu i nałóż lody. Porcja: 230 kcal.

godz 16:00 - Czekoladowe lody własnej produkcji (przepis na 4 porcje)
Utrzyj kogel-mogel z 7 dag cukru i 3 żółtek. 200 ml mleka i łyżkę śmietany zagotuj z odrobiną wanilii. Wymieszaj składniki i ubij w kąpieli wodnej. Dodaj kilka startych orzechów pistacjowych i 10 dag gorzkiej czekolady. Przełóż masę do 4 miseczek i włóż do zamrażalnika na 6 godzin. Porcja: 300 kcal.

Poza tym trzy posiłki do wyboru:

Śniadanie 1
Jogurt z owocami: do 200 ml jogurtu naturalnego dodaj 2 łyżki płatków kukurydzianych, 5 orzechów włoskich i brzoskwinię. Porcja: 295 kcal.

Śniadanie 2
Kanapka z łososiem: 2 kromki pełnoziarnistego chleba obłóż listkami sałaty, 1/2 gruszki lub jabłka pokrojoną w plasterki i 5 dag wędzonego łososia. Porcja: 280 kcal.

Śniadanie 3
Jajecznica: na 1/2 łyżeczki masła usmaż jajecznicę z 2 jajek. Posyp świeżym szczypiorkiem. Zjedz z pełnoziarnistym tostem i sałatką z pomidora. Porcja: 310 kcal.

Obiad 1
Sznycel i kolorowa sałatka: 10 dag cielęciny upiecz na grillu. 5 rzodkiewek pokrój w plasterki, wymieszaj z rukolą i sosem winegret. Mięso skrop cytryną. Porcja: 220 kcal.

Obiad 2
Chłodnik ogórkowy: zmiksuj świeży ogórek i cukrową cebulkę. Zalej je szklanką maślanki. Dodaj łyżkę śmietany, koperek, sól, pieprz. Zjedz z ciepłym tostem. Porcja: 210 kcal.

Obiad 3
Pieczona ryba: 10 dag łososia posyp ziołami i upiecz w piekarniku (w folii). Do tego 2 łyżki gotowanego ryżu i sałatka ze świeżej cukinii z oliwą i cytryną. Porcja: 310 kcal.

Kolacja 1
Sałatka z marchewki: 20 dag marchwi pokrój w słupki, wymieszaj z jajkiem na twardo i sosem winegret. Do tego dwa chrupkie tosty z twarożkiem. Porcja: 280 kcal.

Kolacja 2
Spaghetti z szynką: na łyżeczce oliwy podduś cebulkę i 5 dag szynki. Dodaj 2 łyżki twarożku. Wymieszaj ze szklanką ugotowanego spaghetti. Posyp tartym serem. Porcja: 480 kcal.

Kolacja 3
Duszone warzywa: 20 dag kabaczka, cebulę, paprykę i 2 pomidory pokrój i podduś na łyżce oleju. Posyp świeżą bazylią. Zjedz z 2 łyżkami brązowego ryżu. Porcja: 350 kcal.