Według danych KE na nadwagę lub otyłość cierpi w Unii co drugi dorosły człowiek. W Polsce otyłych jest co najmniej 10 procent mężczyzn i 12 procent kobiet. W ostatnich latach problem ten coraz częściej zaczyna dotyczyć także dzieci. Szacuje się, że ponad 21 milionów europejskich dzieci ma nadwagę i liczba to co roku rośnie o kolejne 400 tysięcy.

Reklama

- Jeśli nie zaczniemy działać, dzisiejsze dzieci z nadwagą jutro staną się ofiarami zawałów. To, co konsumenci chcą jeść, to ich sprawa, ale powinni mieć możliwość wyboru opartego na rzetelnej informacji. Pod koniec roku Komisja Europejska przedstawi propozycje zmian w etykietowaniu żywności - zapowiedział komisarz ds. zdrowia Markos Kyprianu.

- Apelujemy do przemysłu spożywczego o bardziej odpowiedzialne reklamy oraz redukcję poziomu soli, tłuszczy i cukru w produktach spożywczych - dodał.

W środę KE przyjęła tzw. białą księgę w sprawie zwalczania otyłości, w której zawarła cała gamę rozmaitych propozycji oraz zaapelowała do przemysłu o zrewidowania receptur tak, by zmniejszyć zawartość zwłaszcza tłuszczy i soli. W 2010 roku oceni, czy zostały one wdrożone przez kraje członkowskie oraz firmy z branży i czy działania przyniosły spodziewane skutki. - Zobaczymy wówczas, czy konieczne będzie wprowadzenie konkretnej legislacji na poziomie unijnym. Liczę jednak, że do tego czasu przemysł wykaże się odpowiedzialnością, której oczekujemy - zaznaczył komisarz Kyprianu.

Reklama

Zmniejszeniu otyłości mają służyć też bardziej odpowiedzialne reklamy artykułów spożywczych, zwłaszcza te zaadresowane do dzieci. KE ma nadzieję, że europejskie stowarzyszenia reklamodawców przyjmą w tym celu nowe kodeksy postępowania.

Inna propozycja to finansowane z unijnych funduszy programy promujące ruch oraz zdrowe odżywianie. Na przykład przez rozdawanie dzieciom w szkołach owoców. W ramach walki z otyłością wśród dzieci, KE zainicjowała też stronę internetową "Mini-kucharze Europy", na której promuje zdrowe odżywianie (http://eu.mini-chefs.eu). Na stronie znajduje się też zapowiedź Europejskiego Dnia Zdrowego Odżywiania 8 listopada 2007 roku, podczas którego kucharze z całej Unii będą uczyć dzieci w szkołach, jak przygotować samodzielnie zdrowy posiłek.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), od lat 80. liczba otyłych osób potroiła się w większości europejskich państw. Ludzie spożywają o około 300 kalorii dziennie więcej niż w latach 70., co wiąże się przede wszystkim ze zwiększoną konsumpcją tłuszczu. Z drugiej strony badania pokazują, że jedna trzecia Europejczyków w ogóle nie ćwiczy, a większość spędza pięć godzin dziennie siedząc.