Na początku lat 90. opublikowano wyniki kilku testów przeprowadzonych na niewielką skalę. Sugerowały one, że aspartam - główny składnik słodzików - może powodować raka mózgu i układu limfatycznego. Taka informacja wywołała panikę wśród cukrzyków i odchudzających się, którzy najczęściej sięgają po słodzik. Okazało się, że niepotrzebnie.

Reklama

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków oficjalnie ogłosiły wyniki najnowszych badań. Obydwie organizacje stwierdziły jednomyślnie, że nie ma żadnych dowodów, które potwierdzałyby zarzuty wobec słodzika.

Aspartam pojawił się na rynku 25 lat temu. Zastąpił popularną kiedyś sacharynę. Z roku na rok jest składnikiem coraz większej liczby produktów spożywczych. Znajduje się m.in. w niektórych napojach, gumach, czekoladach, cukierkach czy galaretkach.