Badania przeprowadzone przez specjalistów z zakresu żywienia wykazały, że przeciętnie na jednego Polaka przypada zaledwie 1,5 porcji dziennie owoców i warzyw. Przy czym porcja to średniej wielkości owoc lub warzywo (jabłko, marchewka) lub kilka mniejszych sztuk (truskawki, czereśnie, winogrona). To także 1 miseczka sałatki lub 1 szklanka soku. Okazuje się, że nie jesteśmy w stanie przełamać złych nawyków żywieniowych. Jemy niezdrowo i tłusto, co niekorzystnie odbija się na naszym samopoczuciu i stanie zdrowia. Dlatego zacznijmy już od dzisiaj przyzwyczajać się do podjadania warzyw i owoców. Dzień rozpocznijmy od szklanki soku, do drugiego śniadania dołóżmy jabłko lub gruszkę. Do obiadu nie bójmy się wszelkiego rodzaju surówek i sałatek, a na deser zaserwujmy sobie wspaniałą owocową sałatkę, banana lub mandarynki. Ale przede wszystkim nie zapominajmy o naszych dzieciach. Dołóżmy wszelkich starań, aby warzywa i owoce podawane były w jak najbardziej atrakcyjnej dla nich formie i nie ograniczajmy ich do kilku rodzajów.

"5 razy dziennie warzywa i owoce" to program edukacyjny zainicjowany w 1996 roku przez Fundację "Promocja Zdrowia" prof. Witolda Zatońskiego. Głównym jej celem jest promowanie wśród Polaków częstszego spożycia warzyw i owoców w codziennej diecie, jak również edukacja w zakresie właściwych nawyków żywieniowych.

Reklama