Przyczyną niestrawności jest zwykle zjedzenie zbyt obfitego posiłku bądź potraw niedogotowanych, ostro przyprawionych, za gorących lub zimnych. Zaszkodzić może także niefortunne połączenie produktów, np. popijanie mlekiem mięsa, ogórków czy ryby. Lub po prostu nadużycie alkoholu, wypicie dużej ilości kawy lub wypalenie w krótkim czasie wielu papierosów. Najczęstsze objawy niestrawności to niesmak w ustach (zgaga), odbijanie się, nudności, wzdęcia, obfite gazy, czasem biegunka i stan podgorączkowy. Łagodzą je leki, np. ranigast, malox. Dobrze jest wypić ziołową herbatkę, może być rumiankowa, miętowa albo z suszonych jagód.

Jeśli lubisz parzyć ziółka, przygotuj sobie ziołową mieszankę.


1. Łyżeczkę szyszek chmielu zalej szklanką wrzątku i zostaw na 10 minut pod przykryciem. Przecedź i pij napar 2-3 razy dziennie po filiżance.
2. Łyżeczkę szyszek chmielu wymieszaj z łyżeczką kozłka lekarskiego. Mieszankę zalej szklanką wrzątku i doprowadź do wrzenia. Po 5 minutach przecedź, pij 1-2 razy dziennie po filiżance.

7 Przykazań: Co i jak jeść, aby uniknąć bólu brzucha?


1. Nigdy nie najadaj się do syta. Odejdź od stołu w momencie, gdy czujesz, że jeszcze coś zmieściłoby się w żołądku.
2. Jedz często - pięć, sześć razy dziennie, ale w małych ilościach.
3. Dokładnie gryź pokarm.
4. Nie denerwuj się w czasie jedzenia i po jedzeniu.
5. Ogranicz jedzenie cukru i soli.
6. Unikaj tłustych mięs i potraw smażonych.
7. Nie popijaj w czasie jedzenia. Najlepiej wypij wodę mineralną przed posiłkiem lub po jego zakończeniu.

Kiedy koniecznie do lekarza?


Czasem ból brzucha może być sygnałem poważnej choroby przewodu pokarmowego albo innych narządów, np. nerek, pęcherza. Niekiedy ustalenie przyczyny wymaga wykonania specjalistycznych badań. Zgłoś się do lekarza, jeśli:
- ból brzucha nie ustępuje po 2-3 dniach,
- takie same bóle wracają w ciągu miesiąca,
- oprócz bólu pojawiają się inne niepokojące objawy: gorączka, wymioty, trudności w oddawaniu moczu lub ogólne złe samopoczucie.


















Reklama