Inne

Można je jeść do woli, bo są niskokaloryczne: średni grejpfrut to tylko 126 kcal, mandarynka – 34 kcal, zaś pomarańcza –110 kcal. Oprócz tego zawierają wiele innych substancji, które wspomagają dietę.

Witamina C usuwa tłuszcz, a także opóźnia starzenie. Dzięki niej organizm wytwarza więcej hormonów stabilizujących poziom cukru i niedopuszczających do powstawania zapasów tłuszczu. Wraz z witaminą A wspomaga produkcję kolagenu, dzięki któremu skóra wygląda młodo.

Błonnik pobudza przemianę materii. Cytrusy zawierają dwa rodzaje błonnika – rozpuszczalny (pektyny) obniża poziom cholesterolu we krwi, nierozpuszczalny pęcznieje w żołądku i sprawia, że długo nie czujesz głodu. Usprawnia też pracę jelit.

Potas oczyszcza organizm. Usuwa nadmiar wody (chroni przy tym przed nadciśnieniem), a wraz z nią toksyczne resztki przemiany materii. Ułatwia także przyswajanie białek i węglowodanów. Cytrusy mają jeszcze jedną zaletę – podnoszą odporność. Warto jeść je i dla zdrowia, i dla urody.





Reklama

OTO DIETA NA 5 DNI

Inne

czytaj dalej

Reklama



DZIEŃ 1

Obiad: Kurczak o smaku rozmarynowo-cytrynowym

10 dag piersi kurczaka oprósz mąką, obsmaż na łyżeczce oleju i włóż do żaroodpornego naczynia. Na sos wymieszaj łyżkę sera rokpol, łyżkę 12-proc. śmietany, żółtko, łyżeczkę soku z cytryny, sól, pieprz i rozmaryn. Polej sosem mięso, zapiekaj 5 minut, obłóż plasterkami cytryny i piecz jeszcze 5 min. Zjedz z kromką chleba. Porcja 360 kcal.

Kolacja: Ryżowa sałatka z cytrusami

Ugotuj na sypko 3 dag (2 łyżki) ryżu basmati. 2 plasterki szynki drobiowej pokrój w cienkie paski. Pół pęczka szczypiorku posiekaj. Obierz pomarańczę, podziel na cząstki i wymieszaj z łyżką oliwy. Dodaj do ryżu szynkę, szczypiorek, polej sosem z pomarańczą. Odstaw na godzinę, aby sałatka nabrała smaku. Porcja 405 kcal.

DZIEŃ 2

Obiad: Łosoś pieczony z plasterkami cytryny

Reklama

Porcję świeżego łososia (ok. 12 dag) ułóż na posmarowanej olejem folii aluminiowej. Skrop rybę sokiem z cytryny, przypraw ziołami prowansalskimi i pieprzem. Obłóż kilkoma plasterkami cytryny i gałązką koperku. Zawiń w folię, piecz 20 minut. Zjedz rybę z gotowanym lub pieczonym ziemniakiem. Porcja 310 kcal.

Kolacja: Orzeźwiający cytrynowy mus

Umyj pod gorącą wodą jajko (uwaga: musi być świeże i z pewnego źródła). Białko ubij z łyżką cukru pudru na sztywną pianę. Z wyszorowanej szczoteczką cytryny zetrzyj na tarce skórkę, potem wyciśnij z owocu sok. Dodawaj stopniowo do piany żółtko oraz cytrynowy sok i skórkę. Wymieszaj dokładnie składniki. Gotowy mus wstaw na godzinę do lodówki. Porcja 170 kcal.

czytaj dalej




DZIEŃ 3

Obiad: Omlet z farszem grejpfrutowym

Rozbij jajko i oddziel żółtko od białka. Łyżkę mąki wymieszaj z żółtkiem i 1/3 szklanki mleka. Odstaw ciasto na chwilę i ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ciasto z pianą. Usmaż omlet na łyżeczce masła. Zdejmij z patelni i szybko podgrzej cząstki połowy grejpfruta. Wyłóż na omlet. Porcja 295 kcal.

Kolacja: Zupa cytrynowa

Ugotuj wywar z 10 dag piersi kurczaka, połowy cebuli, kawałka pora, selera i pietruszki. Przypraw solą i pieprzem. Po ok. 1 godz. wyjmij mięso i pokrój, wywar z warzywami zmiksuj. Sok z połowy cytryny wymieszaj z łyżeczką 12 proc. śmietany. Dodaj do zupy, włóż mięso, podgrzej. Posyp posiekaną natką. Porcja 210 kcal.

DZIEŃ 4

Obiad: Cielęcy schab w grejpfrutowym sosie

10 dag cielęciny pokrój w plastry i podsmaż na łyżce oleju. Zdejmij z patelni mięso i włóż do ciepłego piekarnika, aby nie wystygło. Do oleju dodaj 3 łyżki bulionu z kostki, cząstki obranego z błonek różowego grejpfruta, pół łyżeczki cukru. Przypraw sosem sojowym. Podgrzej sos, dokładnie wymieszaj, dodaj mięso. Zjedz z 2 łyżkami brązowego ryżu. Porcja 410 kcal.

Kolacja: Sałata z serem

Pół główki sałaty opłucz, osusz i pokrój. Pomarańczę obierz, podziel na małe cząstki. 3 dag sera pleśniowego pokrój w kostkę. Przygotuj sos z łyżeczki oliwy, 2 łyżeczek soku cytrynowego, soli i cukru. Wymieszaj wszystkie składniki, polej sałatę sosem. Do tego kromka razowego chleba. Porcja 370 kcal.

DZIEŃ 5

Obiad: Gulasz z indyka

10 dag indyczej piersi pokrój w paski, podsmaż na łyżce oleju razem z połową cebuli. Dodaj pokrojone jabłko i trochę curry, duś ok. 5 min. Zalej łyżką 12-proc. śmietany, zagotuj, posól, dodaj sok i skórkę z jednej cytryny. Zjedz z kromką ciemnego chleba. Porcja 430 kcal.

Kolacja: Soczyste wstążki

Ugotuj 5 dag makaronu, ostudź. 2 mandarynki obierz i podziel na cząstki. Wymieszaj z sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy i łyżeczką oliwy. Polej sosem makaron. Porcja 360 kcal.