Śniadanie
Płatki owsiane z jogurtem naturalnym. Do tego kakao.

Drugie śniadanie
Najczęściej owoce, jesienią koniecznie winogrona.

Obiad
Krupnik, a na drugie danie kasza gryczana w sosie pomidorowym.

Kolacja
Ponieważ obiad jem późno, na kolację staram się wybierać lekkie rzeczy, najchętniej owoce.

Między posiłkami
:














Reklama

Słodycze: Unikam, ale nie zawsze udaje mi się oprzeć pokusie. Uwielbiam gorzką czekoladę, szczególnie tę gorącą, do picia oraz lody.

Napoje: Nie lubię zimnych, dlatego najczęściej wybieram herbatę – zieloną lub zwykłą czarną. Nie słodzę, czasem dodaję tylko łyżkę miodu.

Owoce: Jem dużo i często. Pogryzam między posiłkami jabłka lub inne owoce sezonowe.

Godziny posiłków: Regularne

Reklama



Justyna Marszałkowska dietetyk medyczny, Centrum Dietetyczne Prolinea

Warto pochwalić regularność posiłków pani Dominiki. Niewielkie porcje najefektywniej dostarczają organizmowi energii i składników odżywczych. Jeden obfity i kaloryczny posiłek w ciągu dnia szybko przekształca się w warstwę tłuszczu. Śniadanie to podstawa, zawsze powinno być odżywcze. Bardzo zdrowe są płatki owsiane z jogurtem. Po ciężkim dniu pracy ważny jest dwudaniowy, pełnowartościowy obiad. Sprawdzają się zupy, bo dostarczają wielu witamin. Lekka kolacja na 2–3 godziny przed zaśnięciem zapewni spokojny sen. Na noc nie powinno się jeść obfitych dań, bo zbyt długo są trawione, co sprzyja odkładaniu się tłuszczu w organizmie. Słodycze wspomagają wydzielanie hormonu szczęścia i potrafią silnie uzależniać. Jednak dawkowane z umiarem nie wywołują skutków ubocznych. Gorzka czekolada w niewielkich ilościach uzupełnia niedobory magnezu i cukru. Podobnie działa miód dodawany do napojów.