Gdy temperatura w Polsce sięgnie 30 stopni Celsjusza, marzymy o świeżym, soczystym warzywie, które zadziała na nas ochładzająco. To jest ten moment, gdy w lodówce poszukujemy ogórków tzw. zielonych. Nie ma drugiego takiego warzywa, które działałoby na nas jak chłodny prysznic już samym swoim zapachem.

Dzięki zawartości dużej ilości wody (98 procent!) gasi nasze pragnienie i nawilża nas od środka. Jest bogaty w potas i beta-karoten, a ma mało kalorii.

KOKTAJL DLA GORĄCYCH LASEK

Nie ma to jak zrobić sobie odżywczy koktajl ogórkowy. Miksując świeży ogórek bez skórki z kefirem, świeżą miętą i koperkiem zrobisz cudowny, orzeźwiający koktajl.

CHŁODNIK NA POPARZONĄ DUSZĘ

Polecamy też ogórkowy chłodnik, bardzo prosty do wykonania. Rozgnieć ząbek czosnku, dodaj do niego starty na dużych oczkach tarki ogórek, razem ze skórką, posyp solą i zostaw aż puści sok. Potem dodaj gęsty, grecki jogurt, wodę mineralną według potrzeb i odrobinę soku z cytryny. Do smaku sól i świeżo mielony pieprz. Spożywaj z grzankami lub świeżą bagietką, jak wolisz.

DLA GŁODNEJ SAMICY

Świetnym pomysłem na zdrową, obiadową kanapkę będzie bagietka wypełniona kawałkami kurczaka podsmażonymi z przyprawą typu kebab ze specjalnym ogórkowym nadzieniem. Kostka ogórkowa wymieszana z majonezem, kaparami, dymką, miętą, i odrobiną musztardy będzie do tego doskonałym dodatkiem.


OGÓREM W TWARZ

Niech w twojej kuchni nie marnuje się nawet skórka od ogórka. Na pewni znasz jego właściwości antyseptyczne i wybielające. Skórkami możesz wysmarować twarz oraz dekolt i pozostawić na 10 minut zanim zmyjesz sok. A świeże plasterki pomogą też na zbyt mocną opaleniznę, opuchnięte powieki i cienie pod oczami. Nie ma chyba prostszej maseczki niż plasterki ogórka...

Nasza rada: starajcie się kupować ogórki od zaprzyjaźnionych sprzedawców. Te z supermarketu, czy szklarniowe i zafoliowane nie mają już tego smaku i zapachu. Nie są też tak chrupkie i soczyste.

Niektórzy mówią, że ogórki powodują u nich zaparcia i problemy żołądkowe,. Tym wrażliwym osobom polecamy jednak cienko obrać ogórek ze skórki, tak żeby została na nim ta zieleń pomiędzy, już nie ciemnozielona ale jeszcze nie seledynowe wnętrze ogórka.

Inaczej odbierzesz ogórkowi całą jego letnią duszę i pozbawisz się ważnych witamin. A teraz życzymy soczystego chrupania!

___________________________________

NIE PRZEGAP:

>>> Viagra dla kobiet za rok w aptekach?
>>> Gdy w lustrze widzisz potwora
>>> Nie chudnij zaraz po ciąży!

Mauss