Badania przeprowadzone w Kanadzie wykazały, że cukier przyspiesza starzenie się komórek - donosi magazyn Men's Health. Pozostające na niskokalorycznej diecie myszy żyły aż o 40 proc. dłużej od swoich koleżanek, które zajadały, co popadnie.
Co tak nas w cukrze postarza? Naukowcy podejrzewają, że wszystkiemu winne są wolne rodniki, które powstają podczas przekształcania się glukozy w energię. Fakt skracania życia przez duże ilości glukozy potwierdziły badania na drożdżach przeprowadzone na uniwersytecie w Montrealu. Czy wystarczy nam liczyć, że może myszom i drożdżom słodycze szkodzą, ale nam na pewno nie? Chyba jednak lepiej przemyśleć sprawę, zanim sięgniemy po kolejnego batonika...
Każda z nas to wie: słodki batonik potrafi ukoić skołatane PMS-em nerwy, utulić w smutku i dodać "powera", gdy na gwałt nam go potrzeba. Doszukujemy się w nim więc zalet: bogate źródło magnezu i wapnia... A jednak minusy przeważają. Bo to, że batonik zniweczy efekty starannej diety, to nie jedyna jego wada... Naukowcy odkryli kolejną.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama
Reklama