Zdrowo się odżywiasz, jesz małe porcje i unikasz słodyczy – a jednak nie chudniesz. Dlaczego? Być może całą sprawę wyjaśni fakt, że wieczorami bez opamiętania zajadasz się orzechami. 100 gramowa paczuszka orzeszków ziemnych to 564 kalorie, orzechy pekan mają aż 689 kalorii w tej samej gramaturze. Nikt nie przeczy, że są zdrowe, jednak kalorycznie odpowiadają zjedzeniu samotnie wielkiej, mlecznej czekolady rozmiaru XL.

DAWKUJ JE JAK LEKI

Żeby jednak w rozsądny sposób korzystać z ich dobroczynnych właściwości, potrzebny jest umiar. Inaczej, zasady każdej stosowanej diety możemy wyrzucić do kosza. Paczuszka orzeszków powinna wystarczyć ci na tydzień, a najrozsądniej byłoby nie zjadać wszystkich na raz, tylko dodawać po kilka codziennie do musli czy jogurtu.

Na świecie istnieje około 25 rodzajów orzechów. Wszystkie mają wysokie wartości odżywcze. Dostarczają naszemu ciału witamin, minerałów i niezbędnych mu protein.

BRAZYLIJSKIE SZALEŃSTWO

Orzechy brazylijskie to źródło selenu, który sam odgrywa role antyoksydantu oraz jest kluczową postacią w produkcji tych enzymów, które chronią nasze ciało przed wolnymi rodnikami. Gdyby w naszym organizmie na dłuższy czas zabrakło tego pierwiastka, spowodowałoby to pośrednie zagrożenie bezpłodnością, a w starszym wieku przyczyniłoby się do problemów ze wzrokiem, a nawet z kataraktą. Mężczyźni potrzebują 75 mikrogramów selenu dziennie, kobiety o 15 mniej. Paczka orzechów brazylijskich zawiera aż 1,530 mikrogramów w 100 gramach. Dlatego waśnie wystarczy pogryzać 2-3 orzechy dziennie, żeby zapewnić sobie optymalną dawkę zbawiennego selenu.

MIGDAŁOWY CUDOTWÓRCA

Migdały z kolei pomogą nam w redukcji podwyższonego poziomu cholesterolu, jednak zjadane w małej dawce. Kanadyjscy naukowcy udowodnili ich faktyczną działalność na polu zmniejszenia poziomu złego cholesterolu w naszych organizmach. W grupie tych produktów znalazły się też zresztą płatki owsiane, soja i rośliny strączkowe.

Okazało się też, że migdały mają zbawienny wpływ na walkę z głodem, prawdopodobnie chodzi o mieszankę tłuszczu, błonnika i protein, jaką zawierają. Garść migdałów, przykładowo, zawiera tyle protein co jajko. Dlatego są dobrym zamiennikiem dla małych przekąsek, jakie zbyt często wpadają w nasze ręce.

WŁOSKI NIEZBĘDNIK

Podobno istnieją też niezbite dowody na związek między regularnym spożywaniem orzechów włoskich, a mniejszym ryzykiem wystąpienia ataku serca. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 i ich super wartościom odżywczym, orzechy te zapobiegają utlenianiu się cholesterolu w naszych arteriach – jak widać są w naszej diecie niezbędne.

CZEGO NIE WIESZ O ORZECHACH?

Migdały: są także źródłem budującego kości wapna. 50 gram zawiera 170 miligramów wapna – to tyle co 150 ml. mleka

Orzeszki ziemne: dają nam sól kwasu foliowego, która zapobiega rozszczepowi kręgosłupa u płodu i pomaga także udrożnić nasze arterie.

Orzechy laskowe: mają tylko 170 kalorii w 100 gramach i 3 gramy tłuszczu – dla porównania orzechy kokosowe dają 351 kalorii i 35 gram tłuszczu w 100 gramach.

Orzechy nerkowca: mają dużo żelaza, niezbędnego dla wydajnego funkcjonowania organizmu. 50-gramowa porcja zapewnia ci 5 mg. żelaza – musisz zjeść 200 gram szpinaku żeby uzyskać tę samą ilość tego pierwiastka.

Przepis na super zdrową sałatkę orzechową:

• 100 g orzechów laskowych

• 100 g orzechów włoskich

• 100 g orzechów pistacjowych

• 150 g sera camembert

• 120 g młodego żółtego sera (gouda lub inny)

• 1 duże jabłko

• ½ selera

• 1 łyżeczka soku z cytryny

• 200 g pokrojonej w paski wędzonej szynki

• 250 g jogurtu

• 1 łyżeczka chrzanu

• 1 główka sałaty

• bazylia, oregano, sól, pieprz i cukier

Sałatę należy porwać na kawałki i ułożyć na półmisku, orzechy posiekać i dorzucić. Ser pokroić w słupki, tak samo postąpić z jabłkiem i selerem – tylko należy skropić je cytryną aby nie zbrązowiały. Do sałatki dodać pokrojoną szynkę. Przygotować sos z jogurtu, chrzanu i przypraw. Polać wszystko po wierzchu i delikatnie wymieszać. Podawać świeże z przyrumienioną bagietką.