TROCHĘ TEORII
Wzrost i wygląd paznokci zależą w ogromnej mierze od odżywiania. Jeśli w organizmie brakuje witaminy B, na płytce tworzą się bruzdy. Brak wapnia może powodować wysuszenie oraz łamliwość paznokci, natomiast niedobory witaminy C lub kwasu foliowego to jedna z przyczyn zapalenia wału paznokciowego. Białe plamki na paznokciach mogą być wywołane brakiem cynku, a wysuszenie i podatność na złamania przez chemikalia lub brak krzemu w organizmie.
DIETA PRZEDE WSZYSTKIM
Ważne dla paznokci składniki pokarmowe to m.in.:
• aminokwasy (zawarte w białku jajka, mleku, serze),
• wapń (m.in. brokuły, soja, fasola, pomidory, zboża, orzechy),
• żelazo (szpinak, zboża, soja, orzechy włoskie, pokrzywa),
• krzem (skrzyp, świeże warzywa i owoce),
• magnez (brokuły, kapusta, brukselka, sałata),
• cynk (buraki, kapusta, kiełki pszenicy),
• potas (truskawki, ziemniaki, pomarańcze, szpinak),
• biotyna (wątróbka, orzechy włoskie, żółtko jaj, marchewi, pomidory),
• witaminy z grupy B (brokuły, ziemniaki, szpinak, migdały, seler naciowy).
Poza odpowiednią dietą w leczeniu paznokci warto się jednak posłużyć sprawdzonymi domowymi sposobami, które znały już nasze babcie. Doskonałe właściwości ma olejek rycynowy i herbaciany, który wmasowuje się w paznokieć i skórki oraz picie lub moczenie dłoni w naparze ze skrzypu polnego lub pokrzywy, zawierającej dużo krzemu oraz innych pierwiastków potrzebnych do budowy paznokcia. Warto też zaopatrzyć się w aptece w kapsułki z witaminą A+E i po otwarciu wmasować oleisty płyn w paznokieć.
Wbrew powszechnemu przekonaniu natomiast wzmacniających właściwości nie ma żelatyna. Białka w niej zawarte nie zawieraja bowiem mieszanki aminokwasów niezbędnych do wzrostu i kształtowania się paznokci.
KIEDY DO LEKARZA?
Zmiany w wyglądzie paznokcia mogą niekiedy ujawniać poważniejsze problemy zdrowotne, dlatego bez wahania warto wówczas zgłosić do lekarza. Np. białe smugi wzdłuż paznokci mogą oznaczać zaburzenia pracy serca, a zmiana jego koloru na lekko błękitną może wskazywać na astmę lub odmę płucną.