JEDZ FIOLETOWE I NIEBIESKIE

Ludzie, którzy jedzą fioletowe i niebieskie owoce i warzywa, a więc takie jak jagody, borówki, śliwki, czerwoną kapustę, czarną porzeczkę, czerwone winogrona czy bakłażan, mają obniżone ryzyko wysokiego ciśnienia krwi i niski poziom cholesterolu. Naukowcy uważają, że za takie działanie odpowiadają antocyjany, które nadają roślinom fioletowawy odcień.

PRZEGRYZAJ MIGDAŁY

Badania wykazały, że 30 gram migdałów (ok. 24 orzechy) dostarcza tyle samo flawonoidów, czyli substancji zwalczających wolne rodniki i zmniejszających zapalenia, co filiżanka brokułów czy zielonej herbaty.

ZWALCZAJ ZMARSZCZKI PRZECIWUTLENIACZAMI

Z badań wynika, że ci, których dieta obfituje w warzywa, rośliny strączkowe i oliwę z oliwek mają najmniej pomarszczoną skórę w przeciwieństwie do tych, którzy jedli więcej pełnotłustego nabiału i czerwonego mięsa. Proste?

RUSZAJ SIĘ

Już tylko 30 minut ćwiczeń dziennie poprawia ogólny stan zdrowia. Jeśli jednak nie należysz do osób szczególnie aktywnych i przeraża cię myśl o pokonywaniu kilometrów biegając, to staraj się chodziaż chodzić na szybkie spacery albo potańczyć. Liczy się każdy rodzaj aktywności, który przyspiesza bicie serca i zwiększa oddychanie.

JEDZ WARZYWA

Okazuje się, że ludzie, którzy jedzą dwie lub więcej porcji warzyw dziennie, zwłaszcza zielonych i liściastych, mają umysł młodszy o 5 lat od swojej metryki. Wniosek jest prosty: duża sałatka na drugie śniadanie i szpinak do obiadu.

ZASTĄP MASŁO ZDROWYMI TŁUSZCZAMI

Wybieraj oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej ryżowy czy z orzecha włoskiego. Zawierają one dużo zdrowych dla serca tłuszczów nienasyconych w przeciwieństwie do masła, które oprócz cennych składników, takich jak naturalne witaminy, zawiera tłuszcz nasycony. Pamiętaj jednak, że każdy tłuszcz ma wiele kalorii, więc używaj go z rozsądkiem, żeby zachować odpowiednią wagę.

JEDZ WIĘCEJ BŁONNIKA

Spożywanie owoców to doskonały sposób na wzbogacenie diety w błonnik. Staraj się jeść codziennie następujące owoce: gruszki (5 gram błonnika w jednej średniej gruszce), maliny (4 gramy na filiżankę) i jabłka (4 gramy na jedno średnie jabłko).