Naukowcy z Uniwersytetów Las Palmas i Navarra, którzy badali wpływ tego, co jemy na nasze zdrowie są zdania, że podstawowymi produktami, jakie powinny lądować na naszych talerzach są: warzywa, owoce, ryby, ziarna zbóż, orzechy i rośliny strączkowe. Wszystko to może być "okraszone" oliwą z oliwek, która podnosi poziom serotoniny i jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Powinniśmy przy tym zrezygnować z czerwonego mięsa.

Reklama

30 PROCENT WIĘCEJ ŻYCIA

Wnioski zostały oparte na badaniu 10 tysięcy osób. Ryzyko rozwoju depresji było aż o 30 procent mniejsze, niż u tych, którzy unikali wyżej wymienionych produktów. " Wiemy już, że dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, a u pacjentów cierpiących na depresję obserwuje się podwyższony poziom tych samych cytokin pozapalnych. W obliczu rosnącej liczby osób cierpiących na depresję, 30-procowe zmniejszenie ryzyka ma duże znaczenie" - mówi prof. Miguel Martinez-Gonzalez z Uniwersytetu Navarra.

___________________

NIE PRZEGAP:

Reklama

>>> Serum z własnej krwi zapewni młodość?
>>> Jak wyglądać szczuplej bez wysiłku?
>>> Tacy mężczyźni podobają się kobietom