CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

ciasto drożdżowe lub Pannetone

2 szklanki cukru

łyżka cukru pudru

maliny świeże lub mrożone

5 jajek

2 szklanki śmietany 36%

szklanka mleka

masła klarowane

JAK TO PRZYGOTOWAĆ?

Ubijamy jajka z pół szklanki cukru, do tego dolewamy podgrzaną do prawie wrzenia śmietanę z mlekiem, odstawiamy, studzimy masę. Z ciasta drożdzowego wycinamy prostokąciki następnie dokładnie moczymy w masie jajecznej (około godziny). Na patelni rogrzewamy duża łyżkę masła klarowanego i smażymy nasze ciasto z obydwu stron do momentu, gdy się ładnie zrumieni. Odstawiamy do wystudzenia. Na drugiej patelni wsypujemy pozostały cukier i dolewamy 2 łyżki wody, podgrzewamy bez mieszania do momentu, aż cukier przekształci się w złoty karmel. W powstałym karmelu obtaczamy nasze usmażone placuszki.

Sos malinowy: rozmrożone maliny zmiksować, przecedzić pestki, dodać cukier puder i kilka kropelek świeżego soku z cytryny.

______________________

NIE PRZEGAP:

>>> Nie musisz być mistrzem patelni
>>> Oto prawdziwa bomba kaloryczna
>>> Niewolnica na weekend