CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

500 g spaghetti

1 cebula, pokrojona w tzw. piórka

2 ząbki czosnku, drobno posiekanego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 opakowanie mrożonych owocow morza (500 g)

1 puszka pomidorów bez skórek

sol, pieprz, oregano

ew. parmezan, natka pietruszki

JAK JE PRZYGOTOWAĆ?

Owoce morza wyjąć z zamrażarki na ok. 2 godziny przed gotowaniem. Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Tymczasem w głębokiej patelni dobrze rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić na nią cebulę i czosnek, lekko poddusić (nie dopuścić do zrumienienia czosnku, bo zgorzknieje). Dodać owoce morza i dusić razem jeszcze chwilę. Pomidory w puszce rozdrobnić, wlać do potrawy. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Ugotowane spaghetti włozyć do sosu, dobrze wymieszać i podgrzać. Wyłożyć na talerze. Posypać parmezanem i natką pietruszki.

___________________________

NIE PRZEGAP:

>>> Fajne babeczki. I do tego z jagodami!
>>> Dziewczyny, kochajcie bakłażany
>>> Ulubione dania w wersji light