Składniki: 2 cebule, 2 łyżki oliwy, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 2 szklanki bulionu, 2 ząbki czosnku, 1 kg pomidorów, sól, pieprz, po łyżce bazylii, oregano i tymianku

Sposób przygotowania: Cebule umyć, obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę (nie rumienić). Przełożyć cebulę do rondla, wlać bulion i wino. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do bulionu. Następnie całość przyprawić łyżeczką soli, szczyptą pieprzu, bazylią, oregano oraz tymiankiem. Zagotować.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Wykroić nasady ogonków, miąższ dodać do zupy. Gotować 15 minut. Zmiksować na gładki krem. Zupę podawać z grzankami lub z makaronem.

____________________________________________

POLECAMY TAKŻE:

>>> Jak zrobić dobre bezy
>>> Czasem dobrze być na kwasie
>>> Zupa ostra jak brzytwa

Więcej pysznych przepisów znajdziesz w naszej KUCHNI