Kiszone warzywa są niskokaloryczne (zawierają zaledwie kilkanaście kalorii na 100 g).
Zalane solanką warzywa fermentują, w wyniku czego powstaje niezwykle zdrowy kwas mlekowy, który hamuje rozwój bakterii i oczyszcza organizm z toksyn.

Ogromną zaletą kiszonek jest spora zawartość błonnika. Składnik ten reguluje funkcjonowanie jelit, zapobiega zaparciom oraz utrudnia wchłanianie tłuszczów, co oznacza, że kwaszone warzywa są idealnym składnikiem wszelkich diet odchudzających.

Kwaszone warzywa zawierają bardzo mało cukrów, bo wytracają je podczas procesu kiszenia, dlatego mimo że po zjedzeniu np. surówki z kiszonej kapusty czujemy się najedzeni, organizm dostaje niewiele kalorii.

Kwasić można nie tylko ogórki i kapustę, ale wiele innych warzyw i... owoców. Świetna jest na przykład kwaszona papryka, buraczki, jabłka czy śliwki.

Kiszonki są gotowe po 2-3 tygodniach od zalania solanką, ale zamknięte w słoikach można przechowywać nawet przez kilka miesięcy (ale wtedy na wszelki wypadek je pasteryzujmy).

Ogórki kiszone i kapustę zna prawie każda polska gospodyni. Ale wypróbujmy nietypowe kiszonki - na pewno będą smakować.

Jabłka kiszone

Do kiszenia świetnie nadają się antonówki. Umyte włóż do słoja lub kamionkowego garnka. Na dno naczynia połóż liście czarnej porzeczki, wiśni, winorośli. Zrób zalewę z wody.

Do 10 l wody dodaj 10 dag cukru, 12 dag soli, 12 dag żytniej mąki, 16 dag liści z czarnej porzeczki (teraz już ich nie ma, ale można się bez nich obyć).

Wodę z przyprawami zagotuj, ale przed zalaniem owoców wystudź (gorąca woda zmiękczyłaby owoce, odbierając im chrupkość - to samo dotyczy wszystkich warzyw).

Naczynie z jabłkami przykryj talerzem, obciąż kamieniem. Niech postoi miesiąc w miejscu o temperaturze pokojowej (np. w kuchni). Potem naczynie można wynieść do piwnicy.

Kiszone jabłka są doskonałe jako dodatek do obiadu.

Papryka kiszona

1 kg papryki czerwonej, zielonej, żółtej, 2 czuszki, 6-7 ząbków czosnku, 3-4 listki laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego, kilka gałązek kopru, 3 dkg soli na 1 l wody.

Papryki umyj, przekrój w poprzek, oczyść z gniazd nasiennych. Czosnek obierz, liście laurowe pokrusz, wodę zagotuj z solą i zielem angielskim, a potem przestudź. W słojach ułóż warstwami paprykę, wkładając jedną w drugą i przełóż czosnkiem, czuszką, koprem, liśćmi laurowymi.

Zalej paprykę solanką. Słoje zamknij, odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni.

Następnie pasteryzuj lub tylko wynieś w ciemne i chłodne miejsce. Z dodatkiem przyprawionej oliwy tworzą wyjątkową przekąskę. Wystarczy podać do nich pieczywo z masłem.

Kiszonki inaczej

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Składniki: ziemniaki, jajko, mąka pszenna/ziemniaczana, cebula, kapusta kiszona, majeranek, kminek, pieprz, sól.

Przygotuj ciasto jak na placki ziemniaczane wg tradycyjnego sposobu. Na rozgrzaną patelnię z olejem połóż pierwszą warstwę ciasta, na nią surową kapustę, ilość wg upodobania, które przykryj kolejną cienką warstwa ciasta. Podsmaż z obu stron.

Bigos z ogórków kiszonych

Składniki: 1/2 kg ogórków kiszonych, 1/2 kg cebuli, 1/2 kg pieczarek, 1/2 kiełbasy, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pieprz, płaska łyżeczka cukru.

Pokrojone składniki kolejno wkładaj na patelnię i podsmażaj. Najpierw cebulę, gdy się zeszkli, kiełbasę pokrojoną w kostkę i pieczarki. Gdy są miękkie albo chrupkie, dołóż ogórki i mieszając, podsmażaj, aż będą bardziej miękkie.

_______________________________________________

NIE PRZEGAP:

>>> Co to jest zupa z podagrycznika?
>>> Zielona magia w małym słoiczku
>>> Gdy w lustrze widzisz potwora