CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

*1/2 kg cielęciny

* pęczek włoszczyzny

* 2-3 liście laurowe

* 2-3 kulki ziela angielskiego

* sól

* pieprz

* 2 suszone prawdziwki

* cebula

* 2 ząbki czosnku

* 3/4 szklanki pęczaku

* 3/4 szklanki posiekanych liści podagrycznika

JAK TO PRZYGOTOWAĆ?

Mięso płuczemy, zalewamy 1,5 l wody. Jarzyny obieramy i wrzucamy do mięsa, razem z zielem, liśćmi laurowymi, opłukanymi grzybami i jednym ząbkiem czosnku. Cebulę przecinamy na pół, przypalamy ok. 3 min na suchej patelni (musi zbrązowieć) i wrzucamy do zupy. Gotujemy razem ok. 40 min. Po tym czasie odcedzamy wywar i wrzucamy do niego opłukany pęczak. Gotujemy ok. 30 min. Mięso i jarzyny kroimy na drobne kawałki. Do zupy wrzucamy zmiażdżony drugi ząbek czosnku, posiekane mięso i jarzyny oraz podagrycznik. Już nie gotujemy.

_____________________

NIE PRZEGAP:

>>> Co na obiad? Może rolada z indyka z pesto
>>> Zupa ostra jak brzytwa
>>> Zafunduj sobie roman z gruszką