CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

* 2 nabite szklanki bazylii

* 2-3 ząbki czosnku (zależnie od wielkości)

* 1/3 szkl. parmezanu

* 1/3 szkl. oliwy ewentualnie 1 łyżka stopionego masła

* 3 łyżki drobno zmielonych orzechów pinii lub włoskich

JAK TO ZROBIĆ?

Czosnek rozgnieść, wymieszać z solą i rozdrobnioną bazylią, dodając ser i orzechy utrzeć na jasnogroszkową masę (można to zrobić w mikserze). Jeśli ktoś chce dodać masło (smak będzie wykwintniejszy), należy to zrobić właśnie teraz i nadal ucierając dolewać stopniowo oliwę, aż sos będzie płynny. Sos można zrobić bez orzechów zwiększając mniej więcej o 1/3 ilość sera. Pesto można w porcjach zamrażać i przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Wówczas przed zamrożeniem nie dodajemy do sosu parmezanu. Po wyjęciu pesto z lodówki wystarczy wcześniej delikatnie podgrzać, starannie wymieszać, dodać parmezan i podawać. Gdy chcemy przechowywać pesto przez kilka tygodni, należy je włożyć do słoiczka, zalać oliwą i odstawić w ciemne, chłodne miejsce.

___________________________

NIE PRZEGAP:

>>> Nie tylko dla szalonych wegan
>>> Wszystkie uroki żółtego sera
>>> Zapiekanka z ziemniaczkami dla dwojga