CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

* 2 średnie cukinie

* 1/2 dużej cebuli czosnkowej (lub zwykłej)

* szklanka bulionu wołowego lub drobiowego

* kartonik 500g przecieru pomidorowego

* 4 ząbki czosnku

* węgierska pasta paprykowa w tubce - ostra

* 2 łyżeczki ziół prowansalskich

* sól i pieprz

* olej

JAK TO ZROBIĆ?

Cebulę, cukinie obrać i pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać cukinię. Smażyć aż cukinia będzie średnio miękka. Zalać bulionem i przecierem pomidorowym. Przykryć i dusić aż cukinia będzie bardzo miękka. Dodać pastę z papryki (ok 1/5 tubki) i zioła prowansalskie. Następnie ściągnąć z ognia i zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Podawać samą jako krem lub z grzankami, albo makaronem.

____________________________

NIE PRZEGAP:

>>> Koniec z nienawiścią do szpinaku
>>> Ulubione dania w wersji light
>>> 10 nietuczących przekąsek