Karmelowe orzeszki z chili

300 g mieszanki ulubionych orzechów (np. nerkowca, włoskich i laskowych)

2 łyżki białego cukru

łyżka brązowego cukru

łyżka śmietanki 30 proc.

duża szczypta chili

Orzechy praż przez chwilę na suchej gorącej patelni. Dzięki temu, będą bardziej aromatyczne. Cukier biały i brązowy wsyp do rondelka i podgrzewaj, aż się skarmelizuje. Do gorącego karmelu dodaj chili i łyżkę śmietanki. Szybko zamieszaj i wrzuć orzechy. Wymieszaj tak, aby wszystkie były oblepione karmelową masą.

Poczekaj, aż karmel zastygnie i podawaj orzeszki.

Orzechowy deser z procentami

garść orzechów włoskich

2 łyżki rodzynek

2 łyżki płynnego miodu (np. lipowego)

2 łyżki miodu pitnego

2 małe opakowania jogurtu naturalnego

ewentualnie tarta, gorzka czekolada do posypania

Płynny miód pszczeli dokładnie połącz z miodem pitnym i w tej mieszance mocz rodzynki co najmniej przez pół godziny. Posiekaj orzechy włoskie. Jeden jogurt wymieszaj z rodzynkami i zalewą miodową, w której się moczyły. Do salaterek lub małych pucharków nakładaj warstwami: posiekane orzechy, jogurt miodowo-rodzynkowy i jogurt naturalny, potem znowu orzechy, jogurt z rodzynkami i naturalny.

Tak przygotowany deser możesz ozdobić wiórkami czekolady i resztą orzechów.

Zamiast miodu pitnego można użyć rumu, a w wersji bezalkoholowej – herbaty.