CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

•75 dag świeżego szpinaku (lub 2 opakowania mrożonych liści),

•15 dag bekonu,

•5 dag masła,

•3-4 ząbki czosnku,

•pół szklanki kremówki,

•2 żółtka,

• po 2 łyżki startego parmezanu i posiekanych orzechów laskowych,

• sól, pieprz

JAK TO ZROBIĆ?

W płaskim rondlu stopić masło, dodać posiekany czosnek, świeże umyte i osuszone (lub mrożone) liście szpinaku i krótko dusić pod przykryciem. Gdy liście zmiękną, odkryć rondel i odparować nadmiar płynu, posolić. Żółtka wymieszać z ubitą kremówką i parmezanem. W żaroodpornym naczyniu ułożyć 1/3 szpinaku, na nim pokrojony i przesmażony bekon, a następnie - resztę szpinaku. Posypać pieprzem, orzechami przykryć masą żółtkową i zapiekać ok. 15 min w gorącym piekarniku.