OSZCZĘDNE LENIWE PIEROGI

Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 30 minut
Składniki: 40 dag chudego twarogu, mączysty ziemniak (10 dag), 5 białek l10 dag mąki
Dodatki: 2-3 łyżki tartej bułki, cynamon, starta skórka cytrynowa, sól

Ziemniak ugotować w mundurku, zemleć w maszynce razem z twarogiem. Dodać przesianą mąkę oraz ubite na sztywną pianę białka. Zagnieść gładkie ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałek, spłaszczyć, pokroić w niewielkie romby. Kluski wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować na małym ogniu i gdy wypłyną, wyjąć łyżką cedzakową. Ułożyć na ogrzanym półmisku. Posypać tartą bułką zrumienioną na suchej patelni oraz cynamonem i skórką startą z cytryny. Podawać z sosami owocowymi (np. malinowym).
Porcja: ok. 230 kcal(tradycyjne, z tłustego twarogu i żółtek, polane bułką na maśle – ok. 460 kcal)


KOTLETY SCHABOWE Z PIEKARNIKA

Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 30 minut
Składniki: 4 kotlety schabowe bez kości (po ok. 10 dag), 2 białka jaj, 1/4 szklanki tartej bułki, 1/4 szklanki otrąb pszennych, 5 łyżek jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu, 2 łyżki musztardy miodowej, łyżka posiekanego szczypiorku
Dodatki: pół cytryny, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Kotlety włożyć do 0,5 l wrzątku z sokiem z cytryny, paskiem skórki cytrynowej, czosnkiem i szczyptą ziół prowansalskich. Gotować 5 min, wyjąć. Wymieszać tartą bułkę z otrębami jogurtem, musztardą i szczypiorkiem. Na talerzyk wlać białka i roztrzepać z solą i pieprzem. Kotlety zanurzyć w białku i posmarować panierką, mocno dociskając ją do mięsa. Posmarować resztą białka. Piec 15 min (180 st.).
Porcja: ok. 170 kcal (kotlet tradycyjnie smażony – ok. 360 kcal)

czytaj dalej

page


GOLONKA Z JABŁKAMI

Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 90 minut
Składniki: 4 małe golonki wieprzowe z kością (po 40 dag), por (biała część), 4 jabłka, kieliszek białego wytrawnego wina, 3-4 łyżki żubrówki, kostka warzyw. bulionu
Dodatki: łyżka oliwy, sok z połowy cytryny, łyżka posiekanej natki , 2 listki laurowe, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, sól

Golonki oczyścić, obwiązać nicią kuchenną. Zalać wrzącą wodą. Dodać kostkę bulionową, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować 60 min. Por posiekać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić
sokiem z cytryny. Rozgrzać oliwę i podsmażyć por. Dodać jabłka, podlać winem, doprawić solą. Dusić 5-6 minut. Golonki wyjąć, ostudzić, zdjąć skórę, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i skropić żubrówką. Przykryć sosem jabłkowym. Podlać kilkoma łyżkami wody. Piec 20 min (180 st.). Posypać posiekaną natką.
Porcja: ok. 600 kcal (tradycyjna ze skórą – ok. 900 kcal)


SAŁATKA JARZYNOWA Z SOSEM Z JOGURTU

Przepis na 6 porcji
Przygotowanie: ok. 45 minut
Składniki: 2 marchwie, 1 pietruszka, mały seler, 1 cebula, winne jabłko, 3 ziemniaki, po pół szklanki zielonego groszku i ziaren kukurydzy, 2 kiszone ogórki; Sos: pół szklanki jogurtu 0 proc. tł., kostka bulionu z oliwą i ziołami, sok z połowy cytryny, 2-3 ząbki czosnku, czarny pieprz

Warzywa korzeniowe ugotować, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Ogórki i jabłka pokroić w kostkę. Składniki włożyć do miski, dodać groszek i kukurydzę. Kostkę bulionową rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, dodać do jogurtu i wymieszać. Sos doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem i pieprzem. Sałatkę polać sosem, wymieszać.
Porcja: ok. 110 kcal (sałatka z majonezem – ok. 220 kcal)

czytaj dalej




KOTLETY MIELONE Z SOJĄ

Przepis na 6 porcji

Przygotowanie: ok. 45 minut
Składniki: 25 dag mielonej chudej wołowiny (łopatki), szklanka ugotowanej soi, 1 marchew, 1 cebula, kawałek selera, 2 białka, 4 łyżki tartej bułki
Dodatki: 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki pikantnego keczupu, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Marchew i seler ugotować w łupinkach, ostudzić, a następnie obrać. Obraną, opłukaną cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem na sicie, osączyć. Soję zmiksować z dodatkiem ugotowanych warzyw. Dodać mielone mięso, cebulę oraz 1 surowe białko. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, keczupem, ziołami, solą oraz szczyptą świeżo mielonego czarnego pieprzu. Masę starannie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować 6 owalnych kotlecików, lekko je spłaszczyć, obtoczyć w roztrzepanym białku i tartej bułce. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. W czasie pieczenia kotlety raz odwrócić i posmarować keczupem. Podawać z pikantnymi sosami (np. pomidorowym z dodatkiem papryczki chili).
Porcja: ok. 130 kcal (mielone z mięsa wołowo-wieprzowego – ok. 290 kcal)


PIZZA NEAPOLITAŃSKA Z SZYNKĄ DROBIOWĄ

Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: ok. 110 minut
Składniki: 35 dag mąki, 5 pomidorów, 1 cebula, 1 papryka, 10 dag mozzarelli, 10 dag szynki drobiowej, 5 łyżek pasty pomidorowej, 2 łyżki oliwek, 4 gałązki bazylii, 2 fileciki anchois
Dodatki: 3 dag drożdży, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, łyżka kaparów, oregano, sól, pieprz

Drożdże rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłej wody. Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże i szczyptę soli. Wymieszać widelcem. Dolać jeszcze pół szklanki letniej wody i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed wyłożeniem ciasta na blachę jeszcze raz je zagnieść. Formę o średnicy 30 cm wysmarować oliwą i wyłożyć ciastem. Pastę pomidorową rozetrzeć z filecikami anchois, rozgniecionym czosnkiem i szczyptą oregano. Ciasto posmarować pastą. Obłożyć plasterkami szynki drobiowej. Mozzarellę, umyte pomidory i obraną cebulę pokroić na plasterki, ułożyć na wierzchu pizzy. Posypać paseczkami papryki, oliwkami, kaparami i listkami bazylii. Oprószyć oregano, solą i pieprzem. Skropić oliwą. Piec 20 minut (180 stopni).
Porcja: ok. 480 kcal (tradycyjna wersja z salami – ok. 580 kcal)

_____________________________________________________

NIE PRZEGAP:

>>> Osiem magicznych zasad odchudzania
>>> Przestań grzeszyć to schudniesz
>>> Najlepszą dietę znajdziesz w Piśmie Świętym