Co będzie ci potrzebne:

150 g ryżu do sushi

7 łyżek octu ryżowego

5 łyżek cukru

1 płaska łyżeczka soli

12 całych truskawek

150 g wędzonego łososia

pasta wasabi

imbir marynowany, sezam

Sposób przygotowania:

1. Zalej ryż wodą w rondelku, połóż płasko rękę na ryżu, woda powinna zakrywać palce dłoni. Zagotuj, zmniejsz ogień na minimalny i gotuj ryż do miękkości

2. W małym garnuszku zagotuj syrop z octu, cukru i soli

3. Wlej syrop do ugotowanego ryżu

4. Przykryj matę do zwijania sushi folią spożywczą

5. Ułóż na folię plastry łososia, na nich rozłóż ostrożnie warstwę ryżu

6. Posmaruj przez środek wasabi, rozłóż plasterki imbiru, a na nich rząd truskawek

7. Zwiń sushi przy pomocy maty i folii, uważając, by folia nie wkręciłą się do środka rolady. Ściśnij folię z obu końców i wstaw roladę do lodówki

8. Przygotuj kolejne wałeczki sushi

9. Na suchej patelni upraż sezam

10. Rozwiń sushi, obtocz w sezamie i bardzo ostrym nożem pokrój na kawałki.

Smacznego!

____________________________________________________________

NIE PRZEGAP:

>>> Zobacz, jak schudnąć 6 kilo w dwa tygodnie
>>> Truskawkowe koktajle z procentami
>>> Zostań królową grilla i letnich pikników