Jeśli planujesz grilla...

• Szaszłyki i kiełbaski często pieczemy na drewnianych szpadkach. Możesz zastąpić je zdrewniałymi gałązkami rozmarynu.

• Uważaj, aby ryby nie trzymać na grillu zbyt długo. Inaczej stanie się zbyt sucha.

• Jeśli nakładasz na mięso miodową bejcę, musisz tę czynność powtórzyć kilka razy, bo pod wpływem temperatury miód ścieka z mięsa.

• Dobrym sposobem na pieczenie lub grillowanie żeberek lub skrzydełek z kurczaka w słodkiej marynacie jest wcześniejsze ich obgotowanie, a następnie przełożenie do słodkiej bejcy. Często bywa, że powierzchnia pieczonego w tego typu marnatach mięsa szybko ulega skarmelizowaniu, a w środku mięso pozostaje niedosmażone.

Aby zrobić idealną sałatkę...

• Łosoś to składnik wielu sałatek. Aby nie wysychał, przechowuj go w lodówce zawiniętego w gazę nawilżoną oliwą.

• Nie wylewaj oleju ani soku, któr zostanie ci w puszce po rybie. Wyorzystaj go do przygotowania dressingu. Twój sos nabierze głębokiego smaku.

• Jeśli kupujesz rzodkiewki, sprawdź, czy nie są miękkie. Jeśli uginają się po lekkim naciśnięciu, może okazać się, że są puste w środku.

• Pamiętaj, aby zawsze bardzo dobrze wysuszyć wszelkie sałaty. Inaczej sos dodany do nich wyda się słaby i bez smaku, bo rozcieńczą go krople wody.

• Z powodzeniem możesz wykorzystać oliwę pozostałą z sucszonych pomidorów.Jest bardzo aromatyczna, nadaje się do marynat, dressingów, a także do smażenia.

• Seler nie ściemnieje, jeśli zanurzysz go w wodzie z dodatkiem cytryny.

Gdy chcesz być mistrzem chłodzenia...

• Chłodnik przechowuj w lodówce. Jeśli zupa się rozwarstwi, po prostu ją zamieszaj.

• Jeśli przygotowujesz chłodnik na bazie ogórków, usuń z nich pestki, a dopiero potem zetrzyj.

• Jeśli robisz chłodnik na bazie jogurtu, wykorzystaj gęsty naturalny jogurt grecki. Efekt będzie dużo lepszy.

Porady zostały przygotowane przez Piotra Murawskiego, szefa kuchni marki Knorr.