Truskawki nie są niskokaloryczne, jedna szklanka tych owoców to aż 100 kalorii! Są jednak tak pyszne, że na przełomie maja i czerwca trudno się nam od nich oderwać. Proponujemy ci dwa przepisy na niebanalne podanie truskawek. Wypróbuj je już dzisiaj, najlepiej na swoim ukochanym!

ROMANTYCZNY KOKTAJL TRUSKAWKOWY

Co ci będzie potrzebne?

• 1 szklanka kefiru

• 1i1/2 szklanki truskawek

• 2 łyżki cukru

• sok z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Truskawki obrać ze szpulek, opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie odsączyć. Odłożyć kilka sztuk. Do reszty dosypać cukier i zmiażdżyć, dolać kefir i odrobinę soku z cytryny. Miksować około 5 minut aż powstanie pianka. Do szklanki wrzucić kilka kawałków truskawek.

COŚ DLA WYJĄTKOWYCH ŁASUCHÓW

Koktajl jest pyszny, ale carpacio z truskawek z na liściach szpinaku to dopiero jest cymes!

Co ci będzie potrzebne?

• garść liści młodego szpinaku

• 7 truskawek, pokrojonych w plasterki

• 1/2 pomarańczy, pokrojonej na cząstki + wyciśnięty sok z drugiej połówki

• 1 łyżka płynnego miodu

• 1 łyżeczka płatków siemienia lnianego (opcjonalnie)

• 3 łyżki jogurtu naturalnego

• 1 łyżeczka brązowego cukru

Sposób przyrządzenia:

Szpinak umyć, osuszyć i odciąć twarde odyżki, ułożyć na półmisku, dodać truskawki i pomarańcze. Sok z pomarańczy wymieszać z miodem i polać po sałatce. Posypać siemieniem lnianym (opcjonalnie), skropić jogurtem i posypać brązowym cukrem.