4 jajka

4 łyżki mleka

szczypta soli

łyżka oliwy

Do zabarwienia pianki: przecier pomidorowy, zmiksowany gładko szpinak, szafran, ew. gotowe barwniki spożywcze (takie jak do barwienia pisanek)

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj szczyptę soli i delikatnie wymieszaj z żółtkami. Dodaj mleko i podziel masę na trzy części. Do jednej dodaj łyżkę przecieru pomidorowego, do drugiej łyżkę szpinaku, do trzeciej szafran. Jeśli chcesz, wykorzystaj barwniki spożywcze - dodaj wtedy do każdej porcji masy sporą szczyptę barwnika.

W dużej patelni zagotuj wodę. Masę piankową przelej do misek o płaskim dnie, wysmarowanych wcześniej odrobiną oliwy. W każdej powinno być co najmniej pół centymetra masy. Wstaw miski do patelni z wodą, przykryj i gotuj kolejno ok. 10 min.

Z gotowej pianki wycinaj foremkami dowolne kształty. Dzięki nim zupa może zamienić się w kolorowy ogród, dno oceanu czy pełen tajemnic las.

Pianki podawaj z rosołem lub z zupą pomidorową. Piankę można również przyrządzić na słodko. Będą idealnym dodatkiem do zupy mlecznej. Wtedy do masy piankowej dodaj cukru waniliowego. Słodkie pianki możesz zabarwić kolorowymi syropami.