30-40 gram drożdży

pół szklanki mleka

4 żółtka

pół szklanki cukru

2 szklanki mąki

ulubiony aromat do ciast lub cukier waniliowy

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Drożdże rozrób z mlekiem. Delikatnie zmieszaj ze sobą żółtka, mąkę, cukier i aromat. Dodaj mleko z drożdżami i zagnieć - najlepiej ręcznie - na jednolitą masę. Powinna być dość gęsta i kleista. Tak przygotowane ciasto odstaw do wyrośnięcia. W głębokim rondlu rozgrzej olej. Łyżką nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta. Dla ułatwienia maczaj łyżkę w wodzie, dzięki temu ciasto nie będzie się do niej przyklejać. Smaż najwyżej kilka minut, aż bałabuchy zyskają ciemnobrązowy kolor. Gotowe odsącz z tłuszczu i obficie posyp cukrem pudrem.

Jeśli masz więcej czasu i trochę wprawy, możesz przygotować bałabuchy z nadzieniem. Wtedy na porcje ciasta nakładaj ulubioną konfiturę, zawijaj przy pomocy drugiej łyżki i smaż.