Meksykańskie żeberka z chili

Składniki:

• 1 kg żeberek

• 10 łyżek oleju

• 2 ząbki czosnku

• cebula

• 1/2 cytryny

• 5 łyżek pikantnego keczupu

• 2 łyżki brązowego cukru

• łyżeczka chili łyżeczka

• suszonego tymianku

• łyżeczka suszonej kolendry

• 2 łyżki sosu worcester

• łyżeczka mielonego kminku

• 2 łyżki musztardy sarepskiej

• 2 łyżki czerwonego octu winnego

• sól

• pieprz

Sposób przygotowania:

• z żeberek ściąć nadmiar tłuszczu, podzielić mięso na porcje. Włożyć żeberka do garnka, zalać wodą i gotować 40 min, usuwając powstającą pianę. Odcedzić i zostawić do wystudzenia.

• przygotować marynatę. Z cytryny wycisnąć sok, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zmieszać w misce olej, sok z cytryny, keczup, musztardę, sos worcester i ocet winny. Dodać cebulę, czosnek i przyprawy (sól, pieprz, kolendrę, tymianek, chili, kminek i cukier), wymieszać.

• do marynaty włożyć wystudzone żeberka. Wstawić do lodówki na 8 godz. lub na całą noc. Piec ok. 20 min na średnio gorącym grillu, obracając żeberka i smarując je pozostałą marynatą.

Kiełbasa w ostrej glazurze

Składniki:

• 8 kiełbasek grillowych

Na glazurę:

• szklanka ostrego keczupu

• 2 łyżki miodu

• 2 łyżki sosu sojowego

• 2 ząbki czosnku

• 1/2 łyżeczki pieprzu

• 1/2 łyżeczki papryki

• chili

• 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

• czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Połączyć go z pozostałymi składnikami glazury: keczupem, miodem, sosem sojowym, pieprzem, papryką, chili oraz imbirem. Dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 15 min.

• kiełbaski gęsto i dosyć głęboko ponacinać. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie, piec minutę. Zdjąć wędlinę z grilla, obficie posmarować przygotowaną glazurą. Ponownie włożyć kiełbaski na ruszt i piec następne 8-10 min, często obracając i smarując glazurą.

Szaszłyki z cukinii i boczku

Składniki:

• 80 dag małych ziemniaków

• 2 łyżki oleju

• 5 ząbków czosnku

• po 4 łodyżki natki, bazylii i szczypiorku

• kostka masła l pieprz l sól

• 4 małe cukinie

• 20 dag boczku

• 3 kolorowe papryki

• 25 dag pomidorków

• 2 cebule

Sposób przygotowania:

• ziemniaki umyć, pokroić na ćwiartki, posolić. Upiec na grillu, często je obracając i smarując olejem.

• czosnek obrać, drobno pokroić. Zioła umyć, posiekać. Tak przygotowane składniki wymieszać z miękkim masłem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

• cukinie pokroić w podłużne plastry, posmarować masłem i zwinąć w rulony. Nadziewać na szpadki na przemian zwiniętymi plasterkami boczku.

• papryki oczyścić, pokroić na kawałki i nadziewać na osobne szpadki. Na osobne szpadki nadziewać na przemian pomidorki, obrane i pokrojone na ćwiartki cebule. Wszystkie szaszłyki posmarować masłem. Piec na grillu, smarując resztą masła. Podawać z ziemniakami.

Więcej przepisów znajdziesz w specjalnym wydaniu "Fakt radzi":

GRILL 111 najlepszych przepisów

Do kupienia w kioskach. Cena: 5,90 zł